Lawatan ke Medan Indonesia untuk melihat pengalaman membudidaya burung walit dan memproses sarang

Jahaniwalit.com bersama Pengerusi Persatuan Saudagar burung walit Terengganu , wakil Persatuan Pengusaha Burung Walit Melayu Terengganu, Wakil Universiti Sultan Zainal Abidin Terengganu dan Pegawai-Pegawai Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Terengganu yang diketuai  oleh YB Rosli telah mengadakan lawatan ke Medan pada 16 hingga 19 Jun 2011. Lawatan ini adalah memberi gambaran yang jelas khususnya kepada pegawai-pegawai PBT berhubung dengan industri burung walit.

28 orang  peserta menyertai meyertai lawatan ini yang diuruskan oleh Dato’ Tok Teng Sai Timbalan Presiden Persatuan Saudagar Burung Layang-layang Malaysia. Hari pertama lawatan ialah untuk melihat industri memproses sarang burung walit. Peserta ditunjukkan bagaimana kaedah membuang bulu yang terlekat pada sarang burung walit. Terdapat 70 orang pekerja disini semuanya wanita. Menurut pemilik pekerja wanita lebih tekun dalam kerja-kerja pembersihan ini.

Ramai peserta kelihat teruja melihat kerja-kerja pemprosesan ini. Ramai bersetuju bahawa industri seperti ini boleh dilaksanakan di Terengganu. Ia bukan sahaja boleh mewujudkan peluang pekerjaan di Terengganu malah ia boleh mengalakkan sektor pelancungan juga.

Industri burung walit bukanlah suatu ancaman kesihatan yang ditakuti oleh pengamal perubatan malah ia adalah peluang ekonomi dan pekerjaan juga.

Hari ini 17 Jun peserta akan dibawa melawat ke bandar burung walit di Lubuk Pakam untuk meninjau pembangunan rumah burung walit disini. Untuk makluman peserta rumbungan juga terdiri daripada YDP Majlis Daerah Marang dan Hulu Terengganu. Pegawai undang-undang di semua PBT Terengganu dan juga pegawai-pegawai dari Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Berita lanjut dan gambar disekitar lawatan akan menyusul selepas ini.

Advertisements

Posted on 17 June, 2011, in Artikel. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s