Pelaburan rumah walit dalam kebun gaharu.


Walit dan gaharu adalah pelaburan yang berimpak tinggi. Bina rumah burung Walit dalam kebun gaharu merupakan pelaburan yang amat menguntungkan.Kedudukan yang jauh dari penempatan penduduk dapat mengelakkan kebisingan dan tidak menggangu orang. Dengan mengoptimakan penggunaan tanah melalui pelaburan dua dalam satu ia itu tanam pokok gaharu dan dalam masa yang sama bangunkan dengan projek burung walit.

Industri Burung Walit ini merupakan satu industri yang dahulunya agak tidak diketahui ramai..hanya segelintir saja yang tahu khususnya kaum tiong hwa. Kini..ia tidak lagi menjadi satu rahsia.Bahkan hampir kesemua penduduk khususnya di Malaysia mengetahuinya akan kelebihan dan kehebatan yang tersembunyi sebalik industri ini.Pendapatan yang lumayan tidak perlu diceritakan lagi. Ia boleh diwarisi kepada beberapa generasi.

Begitu juga gaharu yang merupakan tanaman yang cukup lumayan. Pernah tak anda terfikir bagaimana anda boleh terlibat didalam kedua-dua industri yang cukup hebat ini. Anda mungkin tidak memiliki tanah dan berada jauh di ibu kota. Mana mungkin anda dapat memiliki kedua-duanya sekali. Itu juga yang saya fikirkan bagaimana boleh membantu anda semua. Anda mungkin tidak mempunyai kepakaran dalam dua bidang ini. Jadi saya percaya boleh membantu anda semua. Untuk itu saya telah mengenal pasti sebidang tanah untuk dipecah lot dengan syarat bangunan untuk tanaman gaharu dan sekali gus membangunkan rumah burung walit di Marang Terengganu. Nanti saya akan tunjukkan foto lokasinya dalam google earth. Kami bersedia untuk dilantik sebagai konsultan bagi kedua-dua projek tersebut.Foto diatas adalah contoh rumah burung walit dalam kebun gaharu.

Jika ada sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya : Jahani (0199539402) atau Zabri (0199341226) atau email:- jahani.ismail@gmail.com

Berikut adalah suatu sisipan kejayaan penyelidik dalam industry gaharu:-

SHAH ALAM 12 Jan. 2011 – Universiti Teknologi Mara (UiTM) maju setapak lagi dalam dunia penyelidikan apabila berjaya mencipta teknik perangsang pertumbuhan pokok gaharu dan penghasilan damar yang bermutu tinggi.

Hasil penyelidikan selama setahun yang diketuai oleh Timbalan Dekan Fakulti Penyelidikan dan Jaringan Industri UiTM, Prof. Dr. Ku Halim Ku Hamid antara lainnya mampu menghasilkan lebih banyak pati minyak gaharu berkualiti tinggi.

Kejayaan itu mendapat pengiktirafan Southern Farm Valley Johore Sdn. Bhd. apabila firma itu memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan UiTM hari ini untuk mengeluarkan dan memasarkan produk tersebut di dalam dan luar negara.

Ku Halim ketika ditemui selepas majlis itu yakin produk berkenaan mampu memberi pulangan hasil jualan lebih RM300,000 sebulan kepada syarikat terbabit.

“Walaupun hanya menggunakan laman web interaksi sosial seperti Facebook sebagai medium promosi, ia tetap menerima permintaan tinggi dari beberapa negara jiran seperti Vietnam dan Indonesia.
“Malah di Asia Barat yang terkenal dengan industri minyak gaharu turut menyatakan minat untuk mendapatkan produk tersebut,” katanya.

Menurut Ku Halim, pihaknya merancang mengeluarkan lebih banyak produk berasaskan damar pokok gaharu.
“Kami sedang melakukan penyelidikan untuk menghasilkan produk kosmetik menggunakan damar pokok gaharu menjelang pertengahan tahun depan,” katanya.

Advertisements

Posted on 23 April, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: