Keluhan rasa pemilik rumah burung walit yang disita MBKT, yang diminta saya siarkan dalam blog.


Email Pertama.

From: Che Hasim Wahab

To: Tn Hj Adanan bin Ibrahim Ketua Unit Direktorat Jabatan Veterinar K.TRG

Sent: Friday, April 15, 2011 15:37:33

Subject: PERISTIWA MBKT MEMUSNAHKAN 4 UNIT RUMAH WALIT DI KONDO RAKYAT

Assalamu’alaikum Tn Hj Adanan.

Saya, Che Hasim Wahab adalah diantara Pengusaha walit terbabit dimana pada 3 April 2011, MBKT telah memusnahkan rumah walit saya, merampas barang2 kelangkapan dalaman serta menyita premis tersebut.

Premis milik penuh saya di alamat 4-08 dan 4-09 (2 Unit disatukan menjadi 1 Rumah Walit), Blok Jelawat, Kondo Rakyat, Kuala Ibai beserta 3 Unit lain telah juga dimusnahkan. Kesemuanya 3 unit di Blok Jelawat dan 1 Unit di Tkt 4 Blok Kelisa.

Kami warga Malaysia, Umat Melayu Islam yang baru saja berjinak2 dan ingin menyahut seruan Kerajaan untuk meningkatkan ekonomi Ummah, telah kehilangan Wang simpanan dan Pinjaman Bank yang telah dilaburkan disini, apabila semua usaha kami hancur berkecai tanpa belas kasihan oleh pehak berkuasa, sedangkan pengusaha2 Bangsa Cina yang telah berkurun bertapak dan mengaut keuntungan dan hasil Jutaan Ringgit dibiarkan tanpa tindakan yang serupa.

Bersama2 ini saya sertakan gambar2 kelengkapan/binaan sarang walit kami yang telah dimusnahkan sama sekali, hingga tidak boleh beroperasi lansung.

Dalam beberapa emel yang selanjutnya saya akan sertakan koleksi2 terbaru rumah2 walit yang bebas beroperasi, disekitar Kondo Rakyat dan juga di Kuala Terengganu.

Saya/kami Pengusaha2 Walit MOHON campurtangan Kerajaan Pusat dan Keperihatian Pehak2 Berkuasa agar memberikan kemudahan dan kelonggaran bagi kami yang bermodal kecil2 ini supaya:-

1. Penggunaan Premis Kediaman sediada dibenarkan, beserta Syarat2 Khas disudut Kekuatan Bunyi Pemanggil, Masa, Kebersihan dan apa2 yang bersesuaian.

2. Premis2/Tapak/Bangunan Perniagaan juga di izinkan dengan Syarat2 yang sama.

Sekiranya peraturan sekarang diteruskan, Pengusaha2 yang dah kaya raya akan terus mengaut keuntungan, dan Pengusaha2 BUMI PUTERA MELAYU ISLAM akan TERUS TERBANTUT dengan pertumbuhan yang amat perlahan.

Kami akan terus ketinggalan dalam usaha untuk mempertingkat ekonomi ummah serta menyumbang kepada Aliran Wang Asing yang masuk ke Negara kita

Email Kedua

From: Che Hasim Wahab

To: Tn Hj Adanan bin Ibrahim Ketua Unit Direktorat Jabatan Veterinar K.TRG ;

Sent: Friday, April 15, 2011 16:03:35

Subject: RUMAH2 WALIT PENGUSAHA2 BUKAN MELAYU DI KAW KONDO RAKYAT

Assalamu’Laikum Tuan Hj.

Di Blok kedai 2 tkt Kondo Rakyat, terdapat kira2 6 Rumah Walit yang amat ketara kelihatan, Bunyi pemanggil walit dipasang kuat melebihi had masa dan didengar kuat di Surau Kondo semasa waktu Maghrib sehingga selepas waktu ISYA’. Saya selalu dengar suara Pemanggil walit masih berbunyi sekitar 10.00 mlm.

Penguatkuasa2 MBKT akan melintasi Bangunan ini dulu sebelum sampai ke Blok kami kerana ianya berada di laluan utama didepan. Saya yakin dan Pasti mereka nampak dan dapat mendengarnya sekiranya cermin kereta dibuka.

Beberapa Unit sudah kira2 3 tahun beroperasi…. namun hanya Bumiputera Malayu sahaja yang jadi mangsa Fitnah..

Advertisements

Posted on 23 April, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: