Berhati-hati bila anda ditawarkan lot-lot tanah untuk tanaman gaharu kerana kemungkinan tanah tersebut tidak boleh diluluskan untuk dipecah lot.


Permintaan terhadap minyak gaharu disebut cecair emas melebihi jumlah penawaran yang sememangnya terhad penghasilannya. Atas peluang ini maka banyak pihak yang mempunyai kepakaran dalam sektor penanaman Gaharu mengorak langkah aktif dengan meneroka tanah-tanah yang berpotensi untuk dimajukan sebagai ladang tanaman gaharu.

Pelbagai kaedah telah mula diperkenalkan supaya sesiapa sahaja dan dimana sahaja mereka berada boleh terlibat dalam industri bernilai tinggi ini. Terdapat syarikat yang memperkenalkan kontrak penanaman. Syarikat membekalkan anak pokok dengan harga RM100 sepokok untuk ditanam oleh pemilik tanah. Selepas 10 hingga 15 tahun syarikat tersebut membeli semula pokok tersebut dengan harga RM1000. Kos penanaman dan penjagaan akan ditanggung oleh pemilik tanah. Kaedah ini saya difahamkan telah diamalkan diselangor.

Terdapat juga syarikat yang menjual lot-lot tanah yang ditanam dengan pokok gaharu pada harga tertentu. Pembeli harus berhati-hati kerana ada kemungkinan proses pecah lot tanah tersebut tidak boleh diluluskan oleh pihak berkuasa. Sebagai contoh sekeping tanah di pendalaman yang yang tiada rezab jalan masuk sememangnya tidak dapat diluluskan sebagai lot untuk perumahan. Jika ada syarikat yang mendakwa boleh menjualnya sebagai lot perumahan. Lot ini boleh ditanam gaharu dahulu sebelum dibangunkan dengan projek perumahan. Pembeli akan terperangkap kerana jika tanah ini tidak diluluskan untuk pecah lotnya, bermakna pembeli hanya membeli pokok gaharu sahaja. Walaupun ada perjanjian namun perjanjian ini tidak dapat dikuatkuasakan dimahkamah kerana ia bercanggah dengan Kanun Tanah Negara (KTN). Jadi pembeli harus berhati-hati jika perlu semak dahulu di Pejabat Tanah yang terdekat.

Potensi yang begitu besar dalam penanaman gaharu ini sepertimana yang disiarkan dalam bulletin TV3 semalam telah membuka mata banyak pihak untuk melabur dalam bidang ini. Sambutan hangat daripada orang ramai yang membeli lot-lot Gaharu sebagai pelaburan mendorong syarikat tertentu untuk mengambil peluang ini. Kawasan baru telah dikenal pasti dalam perladangan gaharu bagi menampung permintaan yang mameningkat. Beberapa koperasi dan badan tertentu menunjukkan minat untuk membuat belian secara besar-besaran. Selain itu perniagaan ini juga mula mendapat perhatian daripada pembeli dan pelabur dari beberapa buah negara luar seperti Thailand, United Arab Emirates (UAE), Jepun dan sebagainya.

Justeru itu group jahaniwalit.com juga telah mengenalpasti beberapa keeping tanah yang boleh dimajukan sebagai kawasan perumahan. Rumah burung walit dan juga tanaman gahru. Tanam gaharu dahulu selepas 6 hinnga 10 tahun hasil daripada gaharu boleh digunakan untuk membina rumah. Boleh juga dibangunkan dengan tanaman gaharu bersekali dengan rumah burung walit. Kawasan tanah yang telah dikenalpasti ialah dikawasan Marang dan Hulu Terengganu.

Advertisements

Posted on 19 April, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: