Mengapakah masih terdapat banyak rumah burung walit yang gagal dan apakah kesilapan yang sering dilakukan?

Mengapakah masih terdapat banyak rumah burung walit yang gagal dan apakah kesilapan yang sering dilakukan?.

Sebab yang paling utama gagal ialah kerana kurang pengetahuan. Khususnya dari segi teknik-teknik membudidaya burung walit. Kesilapan dalam emilihan lokasi. Kajian terhadap teknik-teknik dan kesesuaian mengikut kehendak burung menyebabkan faktor utama kegagalan
sesebuah rumah burung walit. Ramai tukang atau seorang kontraktor yang boleh membina bangunan tetapi belum tentu mampu membina sebuah rumah burung walit mengikut kehendak burung. Rumah burung walit juga memerlukan penyelenggaraan yang berkala dan mereka yang berpengalaman mampu melaksanakannya. Rumah burung walit perlu diselenggara bagi mengekalkan suhu, kelembapan, cahaya, kebersihan, kualiti suara pemanggil, musuh-musuh dan sebagainya pada tahap maksima.

Mengikut pengamatan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu mendapati bahawa
“70 Peratus Pengusaha Rumah Burung Walit Di Terengganu Berakhir Kegagalan “ . Mengapa ?….

Rumah burung walit yang gagal kebanyakannya disebabkan kelemahan dari segi pengurusan,” kata bekas Pengarah JPV negeri Dr Azizol Mohd Sharun selepas melawat salah satu projek rumah walit yang gagal di Kampung Mengabang Telipot, Batu Rakit, Terengganu.

Kos paling rendah untuk membina rumah burung walit ialah RM100,000 dan kebanyakannya dimiliki orang perseorangan. Manakala pembinaannya dilaksanakan oleh kontraktor bangunan. Pemilik sendiri tidak mempunyai pengetahuan langsung dalam bidang ini. Semuanya bergantung kepada consultant. Terkena pula konsultan yang hanya pandai membina bangunan tetapi tiada pengalaman. Terdapat juga konsultan yang menipu pelanggan bila menggunakan suara burung untuk ujian lokasi dijadikan suara memanggil. Bulan pertama memang ramai burung walit yang datang selepas itu hilang entah kemana.

Perkara begini terjadi pada kawan saya, selepas bayaran untuk kontraktor dilunaskan kontraktor hilang , telepon surang datang pun tidak berjawab. Masa terus berlalu pinjaman bank terpaksa dibayar. Garu kepala dan gigit jarilah jawabnya. Oleh itu berhati-hatilah dalam memilih konsultan.

Saya nasihat anda gunalah khidmat mereka yang mempunyai trek rekod yang baik dan berpengalam. Selidik dahulu kejayaan beliau dalam bidang perwalitan ini. Paling tidaknya surat pengiktirafan daripada agensi yang diberi tanggung jawab khususnya Jabatan Veterinar.

Di Terengganu salah seorang konsultan yang di iktiraf oleh jabatan Veterinar ialah En Nik Zulkifli bin Nik Omar dari syarikat ADNIC Bird Nest Entrepreneur. Saudara NiK Zulkifli Omar berpengalaman luas dalam Industri Burung Walit dan telah bergiat cergas selama tujuh tahun dalam bidang tersebut. Mempunyai rangkaiaan perniagaan yang luas dalam dan luar negara. Hubungan yang erat dengan agensi – agensi kerajaan yang berkaitan. Khususnya Jabatan Veterinar. ADNIC Bird Nest Entrepreneur tetah mendapat pengiktirafan serta didaftarkan sebagai perunding pembangunan industri dan prasarana walit. (Pendaftaran No:JPV.TR./WALIT/04/2010

Bukan sahaja rekabentuk bangunan sahaja yang perlu diambil kira. Pemilihan lokasi juga memainkan peranan yang penting. Demikian juga bila kawasan baru dibuka, banyak pula persaing yang mengusahakan rumah burung ini. Perkara ini juga menjadi masalah kerana banyak rumah daripada burung, kacau juga.

Timbul pula persolan jika semakin banyak rumah burung didirikan setiap bulan, apakah kemungkinan terdapat lebihan penawaran sarang burung di pasaran dunia?.

Advertisements

Posted on 3 March, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: