Keperluan rumah monyet dalam rekabentuk rumah burung walit yang baru dibina.

Terdapat banyak jenis Rumah Burung Walit yang dibangunkan. Jenis RBW yang paling popular ialah RBW yang mempunyai rumah monyet diatasnya. Saiz rumah monyet berbagai-bagai antaranya 10’X10’ , 10’X20’, 12’X15, 8’X6’ ketinggian antara 6’ hinnga 10’ biasanya terletak disebelah kanan atau kiri RBW.

Persoalannya apakah rumah monyet ini perlu dan ianya suatu kemestian. Rumah monyet di buat dengan berbagai alasan dan pertimbangan antaranya ialah kerana ikut ikutan, bila melihat kebanyakan RBW yang dibangunkan terdapat rumah monyet. Maka orang lain juga akan ikut sama. Secara kebetulannya pula RBW yang memiliki rumah monyet sangat berjaya. Secara logitnya pula kedudukan rumah monyet yang tinggi memberi kemudahan kepada burung walit untuk masuk ke RBW. Daripada jauh ia sudah nampak rekabentuk tersebut jadi ia lebih mudah dikenali walit.

Diharapkan walit mudah mencari lubang masuk. Adalah diharapkan juga lubang masuk lebih tinggi apabila kita mempunyai wang hanya cukup untuk membangun 1-2 tingkat sahaja, sehingga perompak dan pencuri akan lebih sukar untuk menyelinap masuk melalui rumah monyet ini sedangkan walit baru tidak takut untuk masuk kerana telah biasa menemui RBW seperti ini.

Faktor berlumba-lumba untuk memiliki RBW yang lebih tinggi kerana percaya bahawa RBW yang lebih tinggi lebih mudah dimasuki oleh walit. Keperluan rumah monyet untuk mengelakan pencahayaan langsung kedalam nesting room kerana bila walit masuk ia akan menuju terus kelantai berikutnya . Lantai dibawah rumah monyet lebih tersembunyi dan ia digemari oleh burung walit untuk bersarang.

Perlu diingat bahawa ketika pertama kali walit masuk ke lubang masuk, walit akan cenderung terbang mengarah ke atas karena insting untuk mencari kawasan yang harmoni dan aman. Bagi walit yang sudah dewasa tidak begitu ada masalah, karena setelah faham keadaan rumah monyet, sebagian akan dapat turun kelantai berikutnya.

Ingat , jika rumah monyet ini terlalu kecil akan mengakibatkan walit akan terlanggar dinding dan akan mati kemalangan.

Advertisements

Posted on 31 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: