Mengatasi masalah pemangsa dalam rumah burung walit.

Ancaman atau ganguan yang selalu terdapat didalam rumah burung walit. Apakah musuh-musuh tersebut dan bagaimana untuk mengatasinya.

Masalah terbesar RBW ialah manusia. Pencuri atau perompak adalah pemangsa utama. Pencuri sarang burung walit bukan pencuri biasa. Mereka adalah profesional. Mereka bukan sahaja datang dengan kereta mewah tetapi dengan peralatan canggih juga. Membawa alat pemotong gas untuk memecah masuk pintu besi. Oleh itu pintu besi seharusnya dilapisi dengan plywood tebal didalamnya supaya pemotong gas ini tidak berfungsi. Didalam rumah walit seharusnya tidak ditinggalkan tangga yang memudahkan pencuri memungut sarang. Pencuri juga boleh masuk melalui lubang masuk burung mengunakan tali ala spiderman. Oleh itu design lubang masuk seharusnya menyulitkan pencuri memboloskan diri melalui lubang ini.

Bila mengupah pengawal keselamatan hendak terdiri dari mereka yang mempunyai integriti dan berkebolehan. Jika mampu disarankan juga pemilik RBW menggunakan kaedah kebatinan untuk tujuan tersebut.

Pemangsa semulajadi bagi burung walit terdapat dalam dua keadaan. Pertama pemangsa anak-anak burung dan induknya. Kedua adalah pemangsa sarang burung walit. Cicak, lipas, dan semut adalah pemakan sarang burung walit. Ini dapat diatasi dengan pengunaan racun dan membersihkan tempat pembiakan pemangsa ini. Tikus adalah masalah utama kepada rumah walit yang bersambung dengan rumah kediaman. Penggunaan racun tikus dapat membantu masalah ini. Tetapi belum tentu terjamin kerana lama-kelaman racun tidak lagi dimakan oleh tikus rumah. Penutupan lubang kecil yang mungkin dapat dibolosi oleh tikus adalah kaedah yang terbaik. Bagi RBW yang dindingnya dilapisi oleh polisterin perlu berhati-hati kerana tikus dapat menyelinap dalam polisterin ini.

Helang, sesewah, burung hantu, biawak, ular adalah pemangsa burung yang sukar dikawal. Cara terbaik untuk mengawalnya ialah dengan menembaknya menggunakan pemburu upahan. Pemangsa ini perlu dijauhi dari kawasan rumah burung walit. Bagi mengatasi biawak tidak ada masalah sangat. Rumah burung boleh di tanpal dengan zink atau aluminium dikelilingnya agar biawak tidak boleh memanjat melalui dinding.

Advertisements

Posted on 30 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: