Membiak serangga untuk makanan tambahan burung walit.

Bolehkah burung walit ini diternak seperti menternak ayam atau menternak didalam sangkar dan bagaimana boleh kita mempelajari tentang penternakan burung walit?

Burung walit adalah burung spesis burung liar yang terbang bebas dengan mencari makan sendiri secara semulajadi. Menternak burung walit dalam sangkar tidak praktikal kerana keupayaan manusia menyediakan makanan untuk burung walit adalah terhad. Burung walit memakan seranga terbang dengan menyambar semasa ia terbang. Makanan yang disediakan Allah dialam semester cukup banyak, dengan itu tidak perlulah menyediakan makanan untuk burung walit.

Walau bagaimana pun terdapat tinjauan bahawa membiak serangga untuk makanan tambahan burung walit dapat membantu menambahkan populasi burung yang datang ke Rumah Burung Walit. Penternak menggunakan buah-buahan seperti nenas, betik, mangga dan sebagainya untuk membiakkan serangga disesuatu kawasan.

Biasanya buah-buahan ini dibiarkan busuk diluar rumah, keadaan ini mampu menarik lalat buah untuk membiak. Serangga yang dibiakkan dalam rumah burung boleh memberi makanan tambahan kepda burung walit.

Namun begitu kaedah ini akan menimbulkan masalah yang lebih besar, dimana pembiakan serangga yang tidak terkawal akan memberi kesan keseimbangan alam sekitar dikawasan tersebut.

Advertisements

Posted on 17 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: