Lebih baik buat kek besar dan makan beramai-ramai daripada kita buat kek kecil lepas itu kita makan seorang diri

Tidak ramai bumiputera yang terlibat dalam industri burung walit. Terdapat lebih dari 50,000 premis yang diusahakan dengan industri burung walit mengikut statistik tahun 2005. Daripada jumlah itu tidak sampai 10% yang melibatkan kaum bumiputera di seluruh negara. Industri burung walit adalah rahsia perniagaan kaum Cina. Sebab itu ia lebih dikenali sebagai rahsia rumah gelap.

Menceritakan detik permulaan bagaimana saya mula terlibat secara langsung dalam industri ini sejak tahun 2005 kepada peserta kursus burung walit ahli koperasi anjuran Angkasa di Seri Malaysia Marang , pada 15 Januari 2011. Kesedaran itu bermula bila tidak ramai orang melayu yang terlibat, maka saya perlu melaksanakan kempin kepada kontraktor, pemilik tanah dan juga koperasi untuk mengambil bahagian dalam industri ini.

Usaha untuk menarik penyertaan kaum bumipuera sedang giat dilaksanakan oleh perbagai pihak termasuk agensi kerajaan seperti Jabatan Veterina dan NGO. Konsultan yang melihat peluang keemasan demi meraih keuntungan dengan menganjurkan seminar dan sebagainya.

Sehubungan dengan cadangan kerajaan melalui gagasan 1 Malaysia, Rakyat diutamakan. Pencapaian didalukan untuk memperkenalkan model ekonomi baru. Penyediaan buget untuk meningkatkan industri asas tani disambut baik oleh mereka.

Bagaimana strategi untuk meningkatkan penyertaan bumiputera dalam industri burung walit ini. Pendekatan yang dilaksanakan hendaklah smart. Ini penting untuk mendatangkan inpak yang besar kepada ekonomi bumiputera. Kerajaan harus membantu melalui berbagai cara.

Pendekatan yang boleh digunakan ialah melalui Jabatan Veterina. Jabatan seharusnya membuat bancian dan mendaftarkan pengusaha bumiputera yang telah terlibat dalam industri ini. Bumiputera yang telah mempunyai rumah burung adalah mereka yang telah memiliki pengetahuan dan pengalaman. Mungkin mereka ini tidak mempunyai modal yang cukup. Jadi mereka ini perlu dibantu untuk membesarkan RBW yang ada. Bantuan boleh diberi dalam bentuk pinjaman mudah atau dalam bentuk geran . Jabatan juga boleh bekerjasama dengan AGRO Bank mengenalpasti usahawan yang berpotensi untuk menceburi dalam bidang sarang burung walit dan membimbing mereka melalui khidmat teknikal dan pinjaman mudah AGRO Bank tadi.

Terdapat juga cadangan supaya pengusaha bumiputera berkongsi dengan beberapa orang bagi mengupul modal untuk melabur dalam industri berkenaan. Konsep ini sememangnya telah dilaksanakan oleh bangsa lain.

“Lebih baik buat kek besar dan makan beramai-ramai daripada kita buat kek kecil lepas itu kita makan seorang diri”
Adalah lebih bijak bina rumah burung mengikut kehendak burung iti.

Advertisements

Posted on 16 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: