Tanam gaharu mengikut kemampuan kita. Teknologi untuk inokulasi akan bertambah maju, dengan itu kosnya semakin rendah.

Gaharu dapat mencapai harga yang begitu mahal sehingga ada yang mengatakan ia lebih bernilai dari emas. Harganya boleh mencecah sehingga RM14,000 – RM18,000 sekilogram (Buletin Utama TV3) untuk resin gaharu yang bermutu tinggi. Namun, semua hasil ini diambil dari hutan dan kini realitinya, pokok karas diancam kepupusan.

Tanpa kesedaran untuk penanaman semula, negara kita mungkin tidak lagi dapat mengeksport hasil gaharu yang begitu tinggi permintaannya ke negara-negara Timur Tengah dan juga negara lain seperti Taiwan, Jepun dan sebagainya. Sebaliknya negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Myamar, mereka sudah jauh meninggalkan kita dari segi teknologi dan perladangan pokok karas secara komersil.

Ramai di antara kita yang tidak sedar, bahawa usaha penanaman pokok karas sudahpun dilakukan oleh beberapa pihak di negara kita. Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah memulakan projek penanaman gaharu di Merchang, Marang seluas 106 hektar dengan jumlah pokok 39,500 pokok sejak 2005 Spesis yang ditanam ialah Aquilaria Malaccensis. Orang persaorangan dan swasta juga ada terlibat dengan penanaman gaharu ini.

Begitu juga dengan penyelidikan dalam penghasilan gaharu melalui kaedah suntikan dan inokulasi juga giat dijalankan. Namun, kurangnya pendedahan dan pengumpulan maklumat, ia kurang memberi impak dalam pelaksanaannya.

Saya percaya bahawa penyelidikan akan terus dilaksanakan bagi menghasilkan kaedah yang terbaik dengan kos yang paling mencimatkan. Jadi janganlah difikirkan tentang kos untuk membuat inokulasi, yang penting mulakan dengan penanaman dahulu, seberapa pokok yang kita mampu.

Walaubagaimanapun kajian lanjut harus dilaksanakan bagi mengetahui kesesuaian dan keberkesanan teknik inokulasi yang menjanjikan hasil gaharu yang bermutu.

Advertisements

Posted on 13 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: