En. Zakria termenung panjang bila pokok gaharu yang diupah untuk dibuat inokulasi 2 tahun lepas tidak menghasilkan resin gaharu.

Mengenalpasti Pokok Gaharu yang mempunyai resin.

Dua hari lepas saya didatangi oleh seorang kenalan daripada Setiu Terengganu. Kedatangan Zakaria adalh untuk melihat sendiri kayu gaharu yang telah dilakukan proses inokulasi enam bulan yang telah menghasilkan resin gaharu. Menurut beliau inilah pertama kali melihat hasil inokulasi tersebut. Sebelum ini beliau hanya mendengar cerita kejayaan proses inokulasi tersebut tanpa mampu menunjukan bukti nyata. Kejayaan yang pernah ditunjukan kepada beliau adalah gambar-gambar sahaja.

Penerangan yang ditunjukan melalui gambar tersebut, menyebabkan beliau mengupah seorang konsultan untuk membuat proses inokulasi 2 tahun yang lalu. Banyak juga kos yang dibelanjakannya. Katanya mencecah RM24,000. Beliau membuat inokulasi keatas 8 pokok gaharu sebesar pemeluk yang berada dikebun. Diantaranya terdapat sebatang pokok kosnya RM3,800. Menurut Zakaria bulan lepas selepas tempuh lebih dari 2 tahun, daun pokok tersebut kelihatan kekuningan. Bila batang diketuk berbunyi seolah berungga. Kawan-kawan menasihatkan beliau untuk tebang dahulu pokok tersebut untuk melihat keputusan hasil inokulasi menjadi atau tidak.

Alangkah terperanjatnya beliau gaharu yang diharapkan rupa-rupa pokok tersebut buruk dari dalam. Tiada langsung kesan terjadinya resin gaharu. Bahagian batang yang tidak buruk pula pula bewarna putih dan langsung tiada resin gaharu. Nasib-nasib …….entahlah. Kalau tak tebang tak tahu. Bagaimana pula dengan pokok yang lain yang masih belum ditebang………

Dibawah saya cuba jelaskan sedikit maklumat kaedah untuk mengenal resin gaharu yang terjadi dalam pokok gaharu.

Resin gaharu yang terhasil di dalam batang pokok karas, samada penghasilan melalui aruhan atau secara semulajadi adalah sukar untuk dikenalpasti kedapatannya. Seberapa ciri-ciri luaran pokok dikenalpasti menunjukkan tanda-tanda pokok karas tersebut mempunyai kandungan resin. Kaedah atau teknik ini telah digunapakai oleh pencari gaharu sebelum menakik(memeriksa) atau menebang. Ciri-ciri luaran yang dipertimbangkan adalah seperti berikut:

a. rumpun yang tidak subur dan dahan mengusut.

b. Batang merekah, kering dan membengkak.

c. Kedapatan semut atau lubang-Iubang semut pada batang.

d. Batang kayu dibawah kulit bertukar dari warna kekuningan ke warna coklat.

e. Keseluruhan pokok menunjukkan tanda-tanda tidak sihat dan menunjukkan biasanya bahagian pucuk pokok telah mati dan mereput.

Walaubagaimanapun kaedah pengenalpastian secara pemerhatian luaran ini tidak dapat memberi jangkaan kuantiti dan kualiti resin yang terbentuk secara tepat. Saya difahamkan bahawa Agensi Nuklear Malaysia sedang menjalankan penyelidikan berkaitan pengenalpastian resin ini dan berhasrat untuk membangunkan alat yang boleh digunakan dalam pengenalpastian yang lebih cekap dan tepat .

Advertisements

Posted on 10 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: