Sambungan soalan yang lazim ditanya mengenai burung walit.


1. Saya memiliki sebuah rumah kedai 20’ x 70’ x 2 tingkat dan ingin mengubahsuai rumah tersebut kepada rumah burung walit. Apakah yang perlu saya lakukan dan berapakah anggaran kos yang diperlukan?.

Perlu diingat bahawa tidak semua lokasi rumah kedai dihuni oleh walit. Hanya bangunan kedai dimana kawasan tersesut adalah lokasi hunian. Untuk menjadikan lokasi baru sebagai kawasan hunian memerlukan jangka masa yang lama.

Pengubahsuaian bangunan komersial menjadi rumah burung walit akan berhadapan dengan tindakan pihak berkuasa tempatan (PBT). Tidak banyak PBT yang telah mewujudkan undang-undang kecil mereka untuk memberi lesen menternak walit. Jika nak buat juga jangan fikir mengenai lesen dan anda perlu bersedia dengan tindakan penguatkuasaan.

Mengubahsuai rumah kedai kepada rumah burung walit tidak memerlukan perbelanjaan yang besar. Pengalaman kawan-kawan yang mengubahsuai rumah kedai sekitar RM10K hingga RM30K sahaja. Berbanding dengan bangunan baru yang bersaiz tersebut ianya jauh lebih murah.

2. Apakah perbezaan sarang burung walit rumah dengan sarang dari gua ?

Terdapat dua spesis burung walit yang ditemui membuat sarang menggunakan suliva dan tinggal digua. Adrodramus Fuciphagus dan Adrodramus Maximus. Namun spesis burung walit yang tinggal di rumah burung walit adalah Adrodramus Fuciphagus sahaja. Adrodramus fusiphagus sarang bewarna putih manakala Adrodramus Maximus kelihatan hitam kerana sarangnya bercampur dengan buru yang digugurkan semasa membina sarang. Itu yang saya temui dari gua di Pulau Kapas Terengganu.

Ada pendapat yang mengatakan sarang rumah berwarna putih dan lebih bersih serta terdiri dari 95% air liur dengan harga yang tinggi sedangkan sarang gua biasanya berwarna hitam dan lebih kotor di mana 85% adalah bulu atau pelepahnya pada harga nisbah 1:5 lebih rendah berbanding dengan sarang rumah.
Sarang Adrodramus yang bersarang digua lebih kekuningan berbanding dengan yang bersarang di RBW. Tidak pernah ditemui Adrodramus Maximus didalam RBW.

3. Bolehkah burung walit ini diternak dan bagaimana boleh kita mempelajari tentang penternakan burung walit?

Saya tidak bersetuju burung walit diternak seperti ternakan lain. Saya difahamkan terdapat usaha-usaha pihk tertentu untuk menternak burung walit secara sangkar.

Kehidupan asal burung walit adalah burung liar yang terbang bebas dengan mencari makan sendiri secara semulajadi sebaliknya jika diternak, makanannya yang terdiri dari serangga perlu disediakan dan kos akan bertambah serta tidak efektif dan apabila burung tersebut meningkat
dewasa ianya akan kembali membesar secara semulajadi. Pengalaman seorang penternak di Indonesia (saya dimaklumkan) bila walit dilepaskan dialam bebas hanya 20% sahaja yang kembali semula. Menyediakan makanan dengan membiak serangga juga akan menimbulkan masalah bila populasi serangga bertambah dengan mendadak akan menimbulkan masalah kepada masyarakat bila terdapat serangga yang terlepas dan tidak terkawal lagi.

Advertisements

Posted on 8 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: