Beberapa soalan lazim yang sering ditanya berhubung dengan perusahaan burung walit.

Berikut ialah beberapa persolan lazim tentang Membudidaya Burung
Walit.

1. Apakah yang dimaksudkan dengan industri burung walit atau burung layang-layang ?

Burung walit adalah spesis Aerodramus Fuchipagus. Ia adalah sejenis burung pemakan serangga yang mampu terbang dengan laju dan pergerakan yang cepat. Ia tidak boleh mendarat di tanah atau hinggap pada dahan pokok kerana kakinya yang pendek serta lembik (aphodedea). Ia biasanya boleh dijumpai di habitat di gua-gua pinggir hutan, sawah, habitat yang rimbunanan pokok yang mudah membiak serangga serta di kawasan pantai atau lombong. Burung ini mampu terbang dalam kegelapan melalui kaedah ‘eccholation’ dan membuat sarang menggunakan air liurnya (suliva).

2. Adakah industri perniagaan ini sah di sisi undang-undang?

Memang merupakan satu peniagaan, pelaburan dan industri yang sah disisi undang-undang. Cuma undang-undang khusus berkaitan dengannya belum dikuat kuasakan lagi. Ia adalah industri yang mendapat perhatian serta diikitiraf oleh pihak kerajaan dengan penglibatan pihak Jabatan Perhilitan, Jabatan Veterina (Haiwan), pihak berkuasa tempatan serta Kementerian Kesihatan. Pihak Jab Veterina juga ada menerbitkan sebuah buku bertajuk Garis Panduan Amalan Penternakan Burung Walit (GAHP) untuk dijadikan panduan dan asas kepada pengusaha.

3. Berapakah pulangan pelaburan yang boleh didapati melalui sebuah rumah burung walit yang berjaya?

Anggaran pendapatan sesebuah rumah burung walit berkeluasan 20’ x 70’ x 2 tingkat adalah RMxxK -RMxxK sebulan atau 10-15kg sebulan selepas tempoh matang atau kebiasaannya selepas tahun ke-4. Tetapi pada rumah burung yang sukses sahaja. Perlu di ingat bahawa RBW yang sukses cuma 20% sahaja. Namun 80% lagi yang kurang sukses juga dikatakan lumayang. Wallahualam…???????????????????

4. Bagaimanakah kawasan yang sesuai untuk membina rumah burung walit dan menjalankan pembiakan burung walit?

Sebelum memulakan projek dan menentukan tempat , ujian lokasi perlu dilakukan terlebih dahulu.
Kawasan pembiakan burung walit yang sesuai adalah di kawasan habitat yang mempunyai pokok-pokok yang subur seperti pinggir hutan, ladang kelapa sawit, sawah, tepi pantai dan kolam atau lombong yang mempunyai potensi pemakanan seperti serangga dan sumber minuman yang banyak.

5. Perlukah sebuah rumah bururng walit dipasang bunyi suara burung berterusan (24 jam) sejak beroperasi?

Rumah burung walit dibenarkan dipasang bunyi dalaman burung walit selama 24 jam tetapi bunyi luaran hanya perlu dipasang pada waktu-waktu tertentu sahaja iaitu pagi (7.00pagi – 12 tengahari) dan petang (5.00 petang -7.30 malam). Waktu tersebut adalah waktu yang disyorkan oleh Jab Veterina dan kekuatan bunyi (decibel) pula di antara 0.0525dB – 0.1578dB atau frekuensi 1khz – 16khz iaitu di bawah pendengaran manusia.

6. Adakah jangkitan penyakit seperti selsema burung boleh berlaku akibat industri burung walit ini.?

Buat masa sekarang bulum terdapat bukti berlakunya selsema burung melalui burung walit. Kerana burung walit adalah burung liar yang tidak bersentuhan atau berhubung dengan punca jangkitan tersebut.

Selesema burung tersebar disebabkan sisa kotoran najis di atas tanah yang dimakan oleh binatang ternakan seperti ayam sebaliknya burung walit mencari makan di udara. Namun, sisa kotoran najis burung di dalam rumah burung perlu dibersihkan secara berkala bagi mengelakkan hama atau penyakit lain boleh merebak.

Insyaallah bersambung dalam posting akan datang.

Advertisements

Posted on 4 January, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: