Mengapa saya lebih suka tanam Spesis Aquilaria malaccencis.


Mengapa saya tanam Spesis Aquilaria malaccencis tidak yang lain. Walaupun terdapat berbagai spesis lain yang diperkenalkan di Malaysia. Terdapat pihak-pihak tertentu mencadangkan supaya menanam spesis Agaloncha Robx dari Vietnam dan sebagainya. Namun saya lebih suka spesis tempatan kerana ia lebih sesuai dengan cuaca dan iklim tempatan. Spesis lain mungkin tumbuh dengan subur, namun masalah yang mungkin terjadi dimasa akan datang belum diketahui lagi.

Samalah dengan pokok durian. Peladang lebih suka menanam pokok veriati baru yang ditemui dengan hasil yang lebih baik. Buahnya enak dan cepat besar. Namun ternyata ketahananya tidak utuh seperti baka asli yang boleh bertahan lama. Saya menaruh kebimbangan kalau-kalau pokok karas juga mengalamami masalah yang sama. Terserahlah kepada anda untuk membuat pilihan sendiri.

Pokok karas atau Aquilaria spp. dalam family Thymelaecae boleh menghasilkan ”agarwood” atau lebih dikenali dengan Gaharu. Spesis Aquilaria malaccencis adalah merupakan salah satu spesis yang mempunyai nilai komersil yang tinggi dan merupakan spesies yang sesuai ditanam di Malaysia. Kajian yang telah dilakukan oleh FRIM menunjukan Aquilaria malaccensis menunjukan pertumbuhan yang baik dalam apa jua keadaan tapak tanaman di Malaysia. Aqualiria spp. mempunyai ciri-ciri seperti berikut;

Pokok yang telah matang akan membesar sehingga 40 meter tinggi dan berdiameter 40cm.

Pokok Karas di hutan semulajadi mula mengeluarkan resin gaharu pada usia 20 hingga 45 tahun, bergantung pada ketahanan pokok dan tindakbalas kecederaan pokok.

Hidup di kawasan tanah pamah sehingga ketinggian 750 m dari aras laut, dan memerlukan taburan hujan dan kelembapan yang tinggi.

Maaf jua dipinta kerana tidak menulis tentang walit buat sementara waktu. Email yang saya terima berkaitan walit akan saya ulas kemudian nanti.

Advertisements

Posted on 29 September, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: