Tanam gaharu untuk pencen dengan penuh bergaya.


Bila menanam pokok gaharu perlu juga dibuat pemantauan diperingkat awal untuk memastikan pokok tidak mati. Jika terdapat mana-mana pokok yang mati diganti dengan anak pokok yang hampir sebaya (oleh itu adalah di cadangkan supaya semasa tempahan 10%- 20% lebih dari keperluan).

Diladang anak-anak pokok liar dan pokok pepanjat perlu dibuang. Jika tidak pokok-pokok ini akan mengangu pertumbuhan pokok gaharu. Sebaiknya pokok-pokok musuh ini perlu ditebas dan diracun.

Tanah dikeliling pokok gaharu perlu gemburkan pada kadar 0.8 – 1m disekeliling pokok. Sangat baik jika ia dilakukan bagi 3 tahun pertama umur pokok.

Pembajaan tambahan pokok sebanyak 50g NPK (2:1:1) atau baja organik pada kedudukan tengah tiga segi. Sekali satahun untuk 3 tahun pertama.
Bagi pokok gaharu yang ditanam dibawah teduhan, teduhannya hendaklah mulai potong salepas tahun ketiga untuk membiarkan pokok gaharu terdedah sapenuhnya dengan cahaya apabila pokok berumur empat tahun.

Jika terdapat serangga yang menyerang pokok jika boleh Jangan mengguna racun serangga, racun perosak. Sebaiknya gunakan kaedah biologi seperti membiakkan kerengga yang boleh memakan ulat-ulat yang menyerang daun tadi. Jika hendak menggunakan racun serangga gunakan Trebon 1.5-2ml dalam 1 liter air atau Fastac SEC untuk dispray pada pokok.

Awas, pokok gaharu mudah terbakar, oleh itu jauhi sebarang aktiviti pembakaran diladang.

Tanaman gaharu mempunyai risiko pelaburan sangat minima sekiranya dibuat secara yang betul.

Kejayaan Tanaman gaharu berkait rapat dengan pernilihan anak benih yang tepat, kaedah menanam , bahan Inokulasi dan segmen pemasaran. Pastikan juga anda mempunyai rantaian dengan mereka-mereka yang terlibat dalam industri ini.

Sangat penting untuk mereka-mereka yang berminat untuk melabur dalam industri gaharu mendapatkan ilmu dan pendedahan secara praktikal tentang Industri gaharu sabelum kita muiakan projek.

Dicadangkan projek tanaman gaharu menjadi Industri milik kita semua maka tanamlah satu projek gaharu untuk satu famili.

Projek gaharu dan walit paling ideal bagi mereka yang akan pencen atau berhenti bekerja; retire young retire rich dalam tempuhmasa 5-6tahun anda akan pencen dengan penuh Bergaya

Advertisements

Posted on 21 September, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: