Pengusaha walit tidak melakukan sebarang kesalahan dibawah 'Animals Protection Act 1960'. Anugerah bintang untuk semua pengusaha walit.


Di Malaysia adalah menjadi kesalahan kepada sesiapa yang menganyai haiwan. Dibawah ‘Animals Protection Act i960 (-Akta 1960 Perlindungi Haiwan’)
Dibawah akta tersebut menyatakan bahawa sesiapa yang menyebabkan sebarang kesakitan atau keresahan yang sepatutnya boleh dielakkan terhadap seekor haiwan/burung adalah merupakan satu kesalahan.

Walaupun tiada kesalahan dilakukan , tetapi boleh dijadikan bukti untuk menunjukkan bahawa kesalahan telah pun kepada sesiapa yang telah menyebabkan kesengsaraan kepada haiwan burung dibawah Akta ini.

Dalam mendefinisi kezaliman dan pengabaian dibawah akta ini adalah adalah sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali mana-mana orang/pihak untuk menganiayakan mana-mana haiwan dibawah jagaan atau pengawaseliaannya. Mengabaikan mana-mana haiwan yang menyebabkan ianya mengalami kesakitan, ketidakselesaan ataupun keresahan.

Gagal Member! keperluan bahan-bahan makanan yang mencukupi untuk menampung be rat badan dalam keadaan fisiologi biasa bagi spesis, jenis, umur, serta jantina selari dengan keadaan kelilling semasa. Membuang atau Mengeluarkan mana-mana bahagian daripada anotomi haiwan itu tanpa memberi ubat pelali yang mencukupi. Mematikan, Mengurung, Memegang atau Membawa mana-mana haiwan dalam keadaan yang boleh dihindarkan menyebabkan kesakitan, ketidakselesan dan keresahan.

Oleh itu sekiranya haiwan diabaikan, dinafikan, keperluan asasnya atau dizalimi atau dianiaya, maka menjadi kewajipan dan tanggungjawab kepada semua untuk melaporkan kepada pihak berwajib. Kejahilan adalah bukan alasan untuk melakukan kezaliman keatas mana-mana haiwan. Kesalahannya tertakluk dalam Kod Jenayah di dalam Ordinan Haiwan 1953.

Berdasarkan akta diatas pengusaha burung walit adalah bebas sama sekali dari melakukan sebarang kesalahan dibawah ini. Pengusaha langsung tidak melakukan penganyayaan atau mengabaikan haiwan/burung walit sebaliknya menyediakan ruang atau tempat yang paling kondusif untuk burung walit membiak atau mengembangkan populasinya. Pengusaha sanggup membelanjakan ratusan ribu ringgit untuk tujuan tersebut. Tahniah kepada semua pengusaha walit.

Advertisements

Posted on 6 August, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: