ROI juga tidak terlepas dari ketentuan Allah.

Zaman dahulu kelaziman orang tua-tua bila hendak mengada sesuatu kerja, akan pergi menghadapi ahli falak atau pun tuan-tuan guru untuk memilih hari dan tarikh yang sesuai. Mereka sangat percaya memilih hari yang tepat akan membawa tuah dan keberkatan. Bila ada tuah rezeki akan melimpah ruah.

Tujuan memilih hari dan hari bulan adalah supaya projek yang dibuat tidak terganggu dengan musibah dari yang maha Esa. Jika tidak akan dilanda mala petaka di luar dugaan dan ketentuan akal manusia. Itu amalan orang-orang dahulu yang kini sudah dilupai. Kalau tidak kena hari bulan dan pacak hari menyebabkan projek tidak menjadi dan kemungkinan berlaku petaka dan sebagainya.

Apa yang berlaku semuanya kuasa Allah taala belaka. Allah yang menentukan segala-galanya. Bagaimana pun kalau kita diawal lagi bermunajak kepada-Nya, yakin kepada-Nya dan bersih hati untuk mengharapkan rezeki darinya insya Allah semuanya akan menjadi.

Tetapi kerana manusia merasakan dia hero, dia wira, maka peringatan dan suruhan Allah agar berdoa dan memohon kepada-Nya dengan penuh berlapang dada dialpakan begitu saja. Jadi kalau Tuhan juga lupa kepada kita itulah keadilan namanya.

Projek Rumah Burung Walit yang dirancang juga tidak terlepas dari ketentuan Allah ini. Walaupun ROI (return of investment) yang diwar-warkan begitu hebat dan cepat berbanding denagn projek-projek lain. Kita kena ingat bahawa burung walit adalah milik Allah dan hanya dia yang mengawal pergerakan dan kemahuan burung ini. Faktor-faktor yang yang dibincangkan sebelum ini hanyalah sebagai asbab sahaja. Maka tidak mustahil walaupun terdapat sesetengah RBW didapati tidak memenuhi spesifikasi yang diperlukan tetapi sukses juga. Ada kalanya RBW memenuhi segala spesifikasi yang sempurna tetapi gagal.

Oleh itu jangan kita mudah kecewa dengan usaha dan ikhtiar. Penemuan-penemuan baru seharusnya dikaji dan dipraktikkan untuk mencapai matlamat yang diharapkan. Gunakanlah jaringan yang ada untuk kebaikan bersama. Persaingan yang sihat akan memberi faedah bersama.

Advertisements

Posted on 25 June, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: