Mengapa sarang burung walit sangat digemari oleh masyarakat Cina ?.


Terdapat dua kategori sarang burung walit yang terdapat dipasaran. Sarang Burung liar (gua) dan secara ternak (rumah burung). Sarang Burung Liar dikatakan kurang berkualiti kerana sarangnya mengadungi bulu burung serta kotoran semulajadi. Manakala Sarang Burung Ternakan adalah Lebih berkualiti kerana sarangnya lebih licin serta bersih.

Sarang burung walit mengandungi 60% protein (protein larut air & protein aktif). Terdiri daripada 18 jenis asid amino penting, vitamin, serat, karbohidrat, kalsium, zat besi, kalium,fosforus & magnesium. Bahan yang paling penting ialah faktor perangsang mitogen-MSF dan faktor pertumbuhan epidermis-EGF yang dikenali sebagai “Gen Kecantikan”.

Dalam Masyarakat Cina sarang burung walit berada di tahap kedua selain Ginseng.Ia adalah pemangkin pertumbuhan sel dan kulit. Penggunaannya dalam janka panjang – Mencantikan permukaan kulit, menberi tenaga dan mengukuhkn ketahanan kepada golongan tua terhadap penyakit. Dalam Kitab Compendium of Materia Medica dicatatkan sarang burung walit adalah untuk kesihatan paru-paru, buah pinggang, perut dan ginjal.

Kandungan Kimia Sarang Burung Walit ( Sumber daripada Dr. Lim Chan Koon (2002), Swiftlets of Borneo ) ialah 9% moisture, 20% inorganic ash, 32.3% protein (Glycoprotein & 17 types amino acids) dan 38.7% carbohydrate (sialic acid, hexosamines, hexoses, deoxyexose).

Kebaikan Sarang Burung Walit

1. Kajian perubatan Cina di Beijing – Merupakan agen pemutihan kulit dan kesihatan mata.Bagi penghidap asma – merupakan agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru.

2. Hasil daripada penyelidikan yang dilakukan sarang burung bermanfaat sebagai:

• Zat kolagen yang melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

• Dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga merupakan nutrisi bagi paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

• Pengambilan semasa kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepatkan proses penyembuhan setelah melahirkan anak.

• Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

• Untuk golongan tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang, serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

• Untuk kanak-kanak, dapat memperkuatkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru. Menggalakkan perkembangan otak serta menguatkan daya ingatan.

• Merupakan makanan yang amat baik kepada para perokok, serta dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin untuk mencegah serangan barah ( cancer ).

Kepentingan Kologen pada tubuh manusia adalah kerana ramai wanita merasa bimbang melihat kedut kedut halus yang muncul pada sekitar wajah pabila usia mula meningkat, biarpun berlaku secara semula jadi, ia tetap merisaukan kerana kedutan yang banyak mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang. Pertumbuhan sel baru agak perlahan, lapisan dalam kulit (dermis) kian menipis menjadikan proses pembaikian kulit jadi perlahan.Selain perubahan hormon dalam tubuh, pelbagai faktor luaran seperti pencemaran dan sebagainya turut menjejaskan pengeluaran kologen. Apabila ia berkurangan, keanjalan kulit pun mula hilang. Selain masaalah kulit kekurangan kologen juga turut menjejaskan kesihatan rambut (rambut gugur) kuku jadi rapuh, dan tahap metabolisma menurun

Fungsi Kolagen :

1. Kolagen adalah komponen protein utama di dalam tubuh. Kewujudannya merangkumi 70% pada lapisan kulit, tulang, kartilaj (sendi), saluran darah, tendonas dan gigi.

2. Terdapat beberapa jenis kolagen seperti :

• kolagen 1 – Kulit dan tendon tulang kornea (mata).
• Kologen 2 – Tulang rawan dan tulang belakang.
• Kalogen 3 – Kulit fetal dan jantung.
• Kalogen 4 – Membrane dasar.
Kalogen disusun 3 rantai polipetida (monomer protein) yang dipilih membentuk triple helix ( pilihan ganda tiga ). Segman kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1 000-an.

Advertisements

Posted on 22 June, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: