Konsep 1Malaysia dan usahasama membina rumah burung walit.


Lebih baik bela burung daripada bela anak. Bela burung tak perlu beri makan. Bela anak bukan sahaja perlu beri makan tetapi kena jaga segala keperluannya. Bertuahnya hidup ini jika ada anak yang mempunyai budi bahasa dan tahu mengenang jasa. Alangkah kecewanya ibu bapa bila anak yang diharapkan untuk menjaganya dihari tua tiba-tiba menjadi anak deraka.

Pandangan orang yang fikir materialislik begitulah hingga sanggup mengutamakan burung dari anak sendiri, Baginya bela burung walit seumpama membuka lombong emas. Membuka lombong emas susah juga kerana perlu kos operasi. Tenaga pekerja dan sebagainya. Tetapi kilang melombong emas dari ternakan burung walit amat berbeza sama sekali. Hamper tiada langsung kos operasinya.

Kos yang terlibat hanyalah modal untuk membina bangunan sahaja. Jika anda mempunyai tanah dan modal pastinya mampu melombong emas putih ini. Jika anda tiada tanah tetapi mempunyai modal apa salahnya anda menjadikan tuan tanah sebagai rakan kongsi anda.

Dalam Negara Malaysia yang bertuah ini apalah salah salahnya kita gunakan konsep 1Malaysia. Perpaduan kaum menjadi keutamaan. Cina dan Melayu boleh bekerjasama dalam konsep 1Malaysia dalam menjana Model Ekonomi Baru. Perkongsian dalam konsep win-win perlu dilaksanakan. Barulah jadi bangsa Malaysia Baru.

Untuk pengetahuan penjengok blog ini, kebanyakan tanah desa yang mempunyai keluasan kurang daripada 10 ekar adalah tanah rezab melayu. Tanah ini tidak boleh dijual kepada bangsa lain kerana ia dikawal oleh Kanun Tanah Negara (KTN).

Di Terengganu perkembangan terkini menunjukkan bahawa tanah dikawasan luar bandar seperti di Hulu Terengganu dan Hulu Chukai adalah kawasan yang sangat sesuai untuk dibina rumah burung walit. Terdapat sebuah rumah burung walit berhampiran dengan tanah saya di Hulu Terengganu kadar keberhasilannya cukup cepat. Selepas 6 bulan dibina khabarnya pemilik nya berjaya memungut hasil. Kina pemilik tersebut telah membina sebuah lagi rumah burung disitu.

Jika ada sesiapa yang berminat untuk membina rumah burung walit diatas tanah saya disana bolehlah menghubungi saya ditalian 0199539402. Tanah tersebut terdapat kawasan pamah dan ada juga kawasan berbukit. Satu lagi tanah saya adalah ditepi Lebuhraya Panatai Timur yang sedang dalam pembinaan.

Advertisements

Posted on 10 June, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: