Benarkah penggunaan peralatan berteknologi tinggi dan moden dalam perusahaan ternakan burung walet mampu mengatasi kegagalan lebih kurang 70% pengusaha.

Penggunaan peralatan berteknologi tinggi dan moden dalam perusahaan ternakan sarang burung walet mampu mengatasi kegagalan lebih kurang 70 peratus pengusaha industri itu di negara pada masa kini.

Ini kerana menurut kajian seorang konsultan penternakan burung walet, Phang Kam Wah yang juga merupakan pengasas Syarikat Nest Tech System Sdn. Bhd., melalui penggunaan peralatan berteknologi moden, ia membolehkan penternak sarang burung walet dijalankan secara semulajadi dan tidak mengganggu persekitaran.
Katanya, ia juga dapat meningkatkan hasil yang lebih baik berbanding menggunakan kaedah tradisional seperti yang dijalankan di Indonesia.

”Walaupun industri penternakan sarang burung walet dipelopori oleh Indonesia sejak 60 tahun lalu, namun mereka masih menjalankan penternakan secara konservatif dan tradisional.

“Ini menyebabkan hasil yang diperolehi tidak memberangsangkan malah sebanyak 80 peratus pengusaha mengalami kegagalan,” katanya pada Seminar Penternakan Sarang Burung Walet Berteknologi Tinggi di Wisma Seri Amar di Kuala Terengganu kelmarin
Turut hadir, Presiden Persatuan Perdagangan Burung Walet Negeri Terengganu, Datuk Tok Teng Sai.

Mengulas lanjut, Kam Wah berkata, peluang pengusaha dalam industri penternakan sarang burung walet amat cerah apabila teknik penternakannya di negara ini semakin berkembang dan berinovasi.

Katanya, teknik pengurusan rumah burung walet di negara yang semakin teratur menjadikan industri tersebut lebih baik berbanding negara-negara pengeluar lain.

“Melalui kaedah penternakan rumah burung walet berteknologi tinggi, pengusaha hanya terdedah kepada risiko kegagalan sebanyak 30 peratus sahaja dan sebarang masalah yang timbul lebih mudah dikesan dengan penggunaan alatan moden.
“Antara peralatan yang boleh digunakan ialah sistem kawalan kelembapan jenis ionizer, sistem penyejukan bumbung automatik, cecair penyingkir rumah walet, penguji kelembapan dan suhu, corong pembesar suara jarak jauh, sarang burung palsu dan papan walet sudut khas,” jelasnya.

Dengan adanya Garis Panduan Industri Burung Walet yang bakal dilaksanakan tidak lama lagi, beliau yakin industri itu bakal memberi pulangan kepada negara amnya dan pengusaha tempatan khasnya.

Komen Penulis

Penganjur seminar seharusnya member penjelasan apakah teknologi tinggi yang dimaksedkan. Apa yang hendak dikawal sebenar. Nak jual peralatan yang berteknologi tinggi atau upah bayaran kepada konsultan yang berteknologi tinggi.

Pada saya peralatan yang digunakan sama sahaja. Dahulu memggunakan CD player untuk membunyikan suara burung yang dirakam. Hari ini menggunakan teknologi MP3 yang lebih murah dan mudah di edit suara burung.

Untuk control humidity pula menggunakan sensor. Apakah ini yang dikatakan teknologi tinggi itu.

Teknologi apa sekali pun yang digunakan sekiranya kawasan tersebut tidak ramai burung tidak jadi juga.

Benarkah 70% pengusaha rumah burung walit menerima kegagalan.
Saya tidak bersetuju pendapat yang mengatakan “ Indonesia sejak 60 tahun lalu, namun mereka masih menjalankan penternakan secara konservatif dan tradisional”.Sebenarnya mereka lagi cangih dari kita..

Advertisements

Posted on 7 June, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: