Ada yang bertanya mengapa dua buah RBW bersebelahan mempunyai hasil yang berbeza. Bangunan rumah kedai yang bersebelahan diubahsuai menjadi RBW oleh konsultan yang sama. Tetapi keberhasilannya amat berbeza. Sebuah daripadanya sukses manakala sebuah lagi tidak Berjaya. ?

Ada yang bertanya mengapa dua buah RBW bersebelahan mempunyai hasil yang berbeza. Bangunan rumah kedai yang bersebelahan diubahsuai menjadi RBW oleh konsultan yang sama. Tetapi keberhasilannya amat berbeza. Sebuah daripadanya sukses manakala sebuah lagi tidak Berjaya. ?.

Saya katakan kepada mereka bahawa kita harus kembali kepada rezeki Allah. Kita manusia cuma mampu berikhtiar. Allah menentukan segalanya. Noktah! Tiada persoalan lagi. Kalau begitu jawapannya tak perlulah berusaha lagi. Persoalan begini bukan sekadar bualan tetapi hakikat yang terpaksa diterima oleh pengusaha.

Pada penglihatan umum memanglah begitu. Orang yang sama mengendalikannya, adalah tidak munasabah habitat dalamannya jauh berbeza. Walau bagaimana pun perlu diingat bahawa walit hidupnya berkoloni, maka salah satu faktornya adalah kerana koloni. RBW mana koloni tersebut dapat menyesuaikan diri terlebih dahulu. RBW tersebutlah yang akan Berjaya.

Begitu juga unsur-unsur habitat dalaman yang sedia ada dalam bangunan tersebut. Dua buah RBW yang bersebelahan tidak semestinya mempunyai habitat mikro yang sama. Mungkin suhu berbesa, kelembapan berbeza, ventilasi yang berbeza dan lain-lain perkara yang digemari oleh walit tidak terdapat didalamnya. Adalah mustahil dua buah RBW yang bersebelahan mempunyai habiatat mikro yang 100% sama.

Dua RBW yang sama tidak semestinya memberikan hasil yang sama jika dibina pada lokasi yang berbeza. Walau pun kondisi yang sama. Namun habitat makro dan mikro yang berbeza. Itulah keyunikannya dalam industri burung walit ini.

Seorang pengusaha memberitahu bahawa RBW beliau yang berukuran 30′ X 70′ dengan ketinggian 5 tingkat telah berjaya didiami burung walit sebanyak 20 pasang. Terdapat 20 sarang katanya. RBW tersebut dibina dua tahun yang lalu. Tahniah kepada pengusaha tersebut yang nampaknya telah Berjaya.

Sebuah koperasi pula memberitahu saya bahawa RBW milik koperasi telah didiami oleh 80 pasang burung walit (berdasarkan 80 buah sarang yang ada) . Kedua buah RBW diatas dibina pada tarikh yang sama.Beza antara keduanya ialah lokasi, saiz, konsultan yang membangunksnnya.

RBW yang ada 20 pasang adalah bangunan baru sedangkan RBW yang terdapat 80 sarang adalah bangunan lama rumah kedai yang diubah suai. Mengapa keduanya berbeza ?. Konsultan yang membangunkan keduanya adalah bebeza.

Mengapa keadaan yang berbeza begini berlaku?. Adakah ia disebabkan oleh nasib atau kebijaksanaan konsultan yang menguruskannya. Atau pun faktur lokasi semata-mata. Banyak persoalan yang perlu diulas dan dan dikupas.

Tak tahulah bila ada pihak yang mencadangkan RBW untuk PPRT dengan kos RM10,000. Biasanya projek PPRT ini dibina oleh kontraktor. Jika projek RM10,000.00 keuntungan kontraktor RM2,000 hingga RM3,000. Maka projek sebenar untuk PPRT ialah RM7000. Ini adalah cadangan yang bodoh. Tak kanlah hendak merendahkan martabat industry walit sampai begitu sekali.

Advertisements

Posted on 28 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: