Kempen menanam 26 juta pokok dilancarkan diseluruh negara. Alangkah baiknya jika penanaman pokok karas untuk gaharu dijadikan fokus utama.


22 April 2010 Marang. Majlis pelancaran menanam pokok 26 juta bagi menghijaukan bumi telah dilancarkan oleh Hj. A.Rahman Che Ali Pegawai Daerah Marang bagi peringkat daerah. Penanaman bokok ini seharusnya dijadikan budaya hidup untuk memelihara ekosistem bagi faedah generasi yang akan datang. Sasaran 26 juta pokok diseluruh negara adalah untuk setiap rakyat Malaysia menanam sekurang-kurangnya satu pokok.

Selaras dengan itu Terengganu yang akan menjadikan eko-pelancongan sebagai sumber pendapatan baru menerapkan konsep pembangunan mampan untuk rakyat. Pemeliharaan alam sekitar akan terus diberi tumpuan. Bukan sahaja menghijaukan bumi tetapi juga ekosistem kawasan kepulauan dan lautan akan terus diberi tumpuan.

Selaras dengan sasaran penanaman 26 juta pokok seluruh negara adalah baik pokok yang ditanam itu mampu memberikan pendapatan yang lumayang kepada rakyat. Apa lagi pokok yang mampu memberikan pendapatan tinggi tersebut jika tidak pokok karas atau gaharu.

Penaman pokok karas auatu gaharu ini akan meningkatkan pendapatan rakyat luar bandar agar jurang ekonomi Bandar dan Desa dapat dihapuskan. Kawasan luar bandar terdapat tanah terbiar yang tidak diusahakan . Oleh itu dengan mengusahakan tanah terbiar dengan tanaman yang mempunyai potensi ekonomi yang tinggi ini menjadikan nilai tanah diluar bandar meningkat mendadak.

Pokk gaharu juga boleh dijadikan tanaman integrasi dengan tanaman sediaada saperti getah dan sawit untuk menjana pendapatan lebih lumayan. Sekiranya ini dilaksanakan dengan baik saya percaya ia dapat mengurangkan kadar kemiskinan tegar di kalangan PPRT dan penduduk Luar bandar.

Program untuk menghijaukan tanah lapang dan tanah gondol agar tidak berlaku hakisan tanah, tanah runtuh dan banjir tentukan dapat membantu ekosistem dan alam sekitar. Sekali gus menjadikan bumi Terengganu khususnya dan bumi Malaysia lebih subur untuk ternakan walit juga.

Sekiranya gaharu dijadikan tanaman utama untuk menghijaukan bumi pasti Malaysia mampu menjadi pengeluar gaharu utama dunia dan memenuhi permintaan pasaran dunia gaharu yang terus meningkat kerana gaharu Asli semakin pupus.

Majlis-Majlis Daerah sepatutnya menjadi pokok gaharu sebagai lanskap yang mempunyai nilai ekonomi bagi kawasan perumahan dan sepanjang jalan.
Untuk merealisasikan matlamat ini Kerajaan boleh memberi bantuan anak pokok di antara 50 – 100 pokok bagi satu keluarga untuk ditanam sekitar rumah atau kebun berdekatan kampong atau tanah terbiar.
Pokok gaharu yang mencapai diameter 15cm satelah Inokulasi selama 2 tahun mempunyai nilai RM1,000 hingga RM2,000 sepokok. Setiap pokok boleh menghasilkan pendapatan untuk tempih 10 hingga 15 tahun.

Impian untuk menjadi jutawan boleh di realisasikan melalui penanaman gaharu. .

Advertisements

Posted on 23 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: