Jabatan Perhutanan Terengganu mengesahkan burung walit (layang-layang laut) terdapat di semua pulau-pulau di persisiran pantai Terengganu dengan mengeluarkan tender bagi mengambil sarang burung di pulau-pulau yang terdapat di Dungun hingga ke Besut.


Terengganu negari yang kaya dengan flora dan faunanya. Sesuai dengan slogan pelancongan sejak zaman Menteri Besar Dato’ Sri Amar Di Raja Wan Mokhtar Ahmad dahulu lagi Terengganu dikenali sebagai Neger Cantik Budaya Menarik dan Orangnya Baik. Kini Negeri Terengganu dibawah kepimpinan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said dengan gagasan “ Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan ”. YAB Menteri Besar memfokuskan pentadbiran dan pembangunan yang mesra rakyat. Setiap pembangunan negeri yang hendak dilaksanakan adalah untuk faedah rakyat. Pembangunan yang dilaksanakan seharusnya dirasai oleh rakyat.

Terengganu menurut Dato’ Ahmad Said tidak lagi boleh bergantung terus kepada sumber petroleum sahaja. Sebaliknya harus mencari sumber ekonomi baru untuk melaksanakan pembangunan kepada rakyat. Diantara sumbernya ialah sector pelancongan dan sumber hasil bumi yang lain seperti bijih besi dan simpinan sulfur yang tinggi.

Tanpa kita semua sedari bahawa kepulauan yang berada dipersisiran pantai Negeri Terengganu sememangnya kaya dengan faunanya. Khususnya burung laying-layang laut yang lebih dikenali sebagai burung walit. Semua pulau-pulau di Dungun, Marang, Kuala Terengganu, Setiu dan Besut telah dikenalpasti dengan kehidupan fauna burung walit ini. Kedapatan burung walit ini tentunya mempunyai daya tarikan pelancong yang terdiri dari peminat-burung walit samada mereka yang bergiat dengan membudidaya walit secara artificial yang ingin mempelajari secara langsung habitat asli burung walit di gua-gua yang terdapat dikepulauan tersebut.

Kedapatan burung walit gua-gua dipersisiran pantai Terengganu ini disahkan dengan pengeluaran iklan mengambil sarang burung laying-layang laut (walit) yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Tertengganu. Tawaran tersebut terbuka kepada Pemborong-Pemborong Yang Berdaftar Dengan Jabatan Hutan Negeri Terengganu Di Bawah Jadual Keempat Kaedah 23 Butiran 4(b) Kaedah-Kaedah hutan 1986.

Tawaran adalah dipelawa dari pemborong-pemborong Bumiputra yang berdaftar dengan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu di bawah Pendaftaran Mengambil Hasil Hutan Kecil dan pendaftarannya masih berkuatkuasa untuk bekerja mengambil sarang burung laying-layang laut.

Pengeluaran lesen dan peraturan mengutip sarang burung laut adalah tertakluk
kepada syarat-syarat lesen dan Kaedah-kaedah Hutan 1986. Antara peraturan-
peraturan mengutip sarang burung layang-layang laut adalah :-

1. Memelihara populasi burung layang-layang laut supaya tidak pupus.
2. Mempastikan tidak berlaku kemusnahan ke atas persekitaran
kawasan yang boleh menjejaskan habitat burung burung.
3. Bertanggungjawab sendiri dengan sepenuhnya dalam kerja-kerja
mengambil sarang burung layang-layang laut dan tidak dikontrakkan
kepada orang lain.
4. Kutipan sarang burung layang-layang laut akan dihadkan tidak lebih
tiga (3) kali sahaja dalam satu tahun iaitu setiap empat (4) bulan
sekali.
5. Tempoh sah lesen adalah diberi dari rstahun ke setahun untuk tidak
lebih dari dua (2) tuhun.
Kerajaan boleh membatalkan atau tidak membaharui lessen mengambil sarang burung layang-layang laut tanpa apa-apa gantirugi sekiranya berlaku perlanggaran syarat-syarat

Pengarah Hutan Negeri Terengganu berhak mengenakan Iain-lain bayaran yang berkaitan dengan lesen atau membatalkan lesen tersebut jika didapati pekerjaannya tidak maju atau erdapat sebarang perlanggaran syarat-syarat lesen atau undang-undang berkaitan. Pemberitahu tawaran ini dan pelan kawasan boleh dilihat di Pejabat Perhutanan Negeri dan Pejabat-Pejabat Hutan Daerah.

Namun begitu tawarannya telah ditutup pada pukul 12.00 tengahari pada 15 April 2010 yang lalu. Tawawaran tersebut meliputi gua-gua yang terdapat di Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besardi Besut. Pulau Redang, Kuala Terengganu dan Pulau Tenggol termasuk pulau-pulau disekitarnya, Dungun.

Ini membuktikan bahawa Terengganu merupakan syurga bagi pembdidaya burung walit di Pantai Timur, Semenanjung Malaysia. Sekiranya produk ini dieksploitasi dengan baik nescaya ia bakal menjadi produk pelancongan Negeri Terengganu.

Kerajaan Terengganu akan mengadakan kerjasama dengan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia dalam usaha membawa pelancong timbal balik antara Terengganu dengan negara China.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata AirAsia akan membawa pelancong dari Guangzhou, China ke Terengganu bermula Ahad ini dengan kerjasama Dewan Perniagaan China Terengganu (DPCT).

“Selepas ini kita merancang mengadakan pula kerjasama dengan syarikat penerbangan Orient Flight Airline dari Thailand bagi membawa jemaah haji negara itu melalui Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di Kuala Terengganu.

“LTSM kita mempunyai kemudahan lengkap sebagai sebuah lapangan terbang antarabangsa dan apa gunanya lapangan terbang yang dibina pada harga RM930 juta itu jika tidak ada penerbangan peringkat antarabangsa,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco semalam.

Sebelum itu, kerajaan Terengganu telah mengadakan kerjasama dengan FireFlay untuk membawa pelancong dari Singapura terus ke Terengganu dengan menanggung beberapa perbelanjaan seperti bayaran promosi, kos tempat meletak pesawat serta cukai lapangan terbang selama tiga tahun sebagai insentif.

Advertisements

Posted on 17 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: