Gaharu merupakan sejenis resin yang telah diketahui umum mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Bekalan yang ada hanya memenuhi 20% permintaan gaharu dunia.


Keputusan daripada Inventori Hutan Nasional 4 (NFI-4) yang telah dijalankan pad a tahun 2002 menunjukan taburan stok Karas (Aquilaria spp.) adalah sebanyak 3.06 juta pokok dengan anggaran isipadu 1.83 juta m3 dari saiz kebesaran 15 em diameter dan ke atas. Keputusan daripada inventori ini juga menunjukkan peratus yang tinggi pada pokok bersaiz diameter perepang 15 cm- 45 cm iaitu 95% bilangan pokok daripada kesemua pokok yang dibanci dan lebih kurang 66.8% jumlah isipadu pokok karas di keseluruhan Sem. Malaysia. Bagi kesemua negeri-negeri di Semenanjung Malaysia, negeri Kelantan menunjukan jumlah stok anggaran bilangan pokok Karas yang tertinggi manakala negeri Pahang pula tertinggi anggaran dari segi isipadu pokok Karas.

.

Kekurangan pokok gaharu (Karas) Aquilaria spp. Amat ketara di Malaysia. Kekurangan ini adalah akibat ketamakan dan kejahilan manusia tentang gaharu. Pencari-pencari gaharu tanpa menghiraukan sama ada pokok gaharu yang ditemui dihutan terus menebangnya. Pokok gaharu yang tumbuh secara liar dan segar tidak mempunyai resin gaharu didalam. Namun begitu pencari gaharu terus menebang untuk mencari teras gaharu.

.

Dengan itu pokok-pokok gaharu yang berada dihutan semakin berkurangan . Jika aktiviti ini tidak dikawal maka generasi akan dating tidak ladi dapat melihat pokok-pokok gaharu ini. Langkah ‘SITES’ untuk mengawal kepupusan amatlah tepat sekali. Sekiranya perladangan gaharu tidak dilaksanakan dengan segera, adalah dikuatiri Malaysia tidak mampu lagi mengekspot gaharu.

.

Menurut satu kajian yang telah dijalankan oleh CITES, terdapat 20 negara yang terlibat di dalam perdagangan gaharu dan Malaysia dan Indonesia adalah pengeluar atau pengeksport terbesar gaharu. Menurut perangkaan dari tahun 1995 hingga 1997, Malaysia telah mengeksport sejumlah 340 ton (Semenanjung Malaysia) dan 530 ton (Sarawak). Dari jumlah ini sebahagian besamya adalah dieksport ke Singapura dan sedikit ke Taiwan dan Negara-negara Timur Tengah. Walau bagaimanapun, jumlah ini dipercayai sangat jauh rendah dibandingkan dari jumlah sebenar hasil gaharu yang dikeluarkan dari hutan-hutan Malaysia berdasarkan maklumat yang diperolehi sendiri oleh para penyelidik MINT.

.

Gaharu merupakan sejenis resin yang telah diketahui umum mempunyai nilai yang tinggi dimana nilai kayunya boleh mencapai sehingga RM15,000.00/kg manakala nilai minyaknya boleh mencecah RM50,000.00/kg. Data (Cites, 1997) menunjukkan negara-negara asia tenggara mengeksport lebih daripada RM48 juta ke Arab Saudi yang mana dianggarkan 26% dari nilai tersebut adalah datangnya dari sumber Malaysia. Diseluruh dunia, pasaran gaharu secara sah adalah berjumlah RM200 juta,.
Walau bagaimanapun jumlah ini dianggarkan hanyalah memenuhi sekitar 20% daripada permintaan sebenar gaharu dunia. Adalah dijangkakan bahawa transaksi gaharu boleh mencecah sehingga RM3 billion sekiranya sumber yang secukupnya mampu dibekalkan.

Advertisements

Posted on 14 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: