Perladangan gaharu dapat mengelakan kepupusan pokok gaharu.


Banyak pendedahan dan fakta-fakta bahawa gaharu merupakan perniagaan yang menguntungkan . Bagi merealisasikan hasrat tersebut perladangan dan pengilangan produk-produk gahayu merupakan inisiatif yang bernilai tinggi dari segi ekonomi dan penggunaan tanah.

Perladangan gaharu boleh dilakukan dengan kepadatan yang tinggi kerana pokok gaharu lebih suka hidup sebagaimana kehidupan kayu-kayan di hutan yang lain. Kepadatan penanaman ialah 1000 pokok seekar. Jarak penanaman yang boleh digunakan ialah 6’ X 6’.

Jabatan Perhutanan dan CITES merupakan agensi kerajaan yang bertanggung jawab terhadap industri ini dan gaharu asli telah dimasukkan dalam senarai CITES sebagai pokok-pokok yang kawal. Ini bertujuaan untuk mengelakan pokok gaharu ini pupus dari hutan asli.

Penerokaan hutan untuk mendapatkan kayu gaharu dibuat secara tidak terkawal oleh pengusaha yang tamak. Manakala program pemulihan semula hutan untuk melindungi kayu gaharu tidak dilaksanakan.

Didunia terdapat beberapa badan antarabangsa yang mengawal perdagangan spesis haiwan liar dan tumbuhan agar tidak terancam kepupusannya, iaitu satu badan perjanjian antarabangsa antara kerajaan. badan tersebut ialah CITES iaitu : the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Ia ditubuhkan pada tahun 1960 untuk mengawal fauna dan flora daripada pupus. Ciri-ciri perdagangan adalah termasuk dari hasil produk yang diekstrak dari haiwan liar dan tumbuhan seperti produk makanan, barangan kulit, alatan muzik (dari kayu) dan juga ubat-ubatan. Walaupun sesetengah spesis hidupan liar adalah tidak terancam akan tetapi ianya untuk memastikan kewujudan dan tidak berlaku kepupusan di masa hadapan.

Kayu gaharu adalah adalah salah satu bahan yang dikawal oleh badan ini. Cara CITES mengawal perdagangan kayu gaharu ialah dengan cara menetapkan bahawa perdagangan kayu gaharu memerlukan permit. Sijil keselamatan dan ’stamping’ sering digunakan untuk permit-permit yang telah dikeluarkan bagi mengelakkan penipuan dan pemalsuan.

Jawapan yang paling jelas untuk mengelakkan kepupusan pokok gaharu ialah dengan melaksanakan perladangan hutan. Jika ini dapat dilaksanakan mampu penambahan populasi pokok gaharu yang berkurangan disebabkan pembalakan dan pencerobohan yang tidak terkawal./div>

Advertisements

Posted on 13 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: