Gaharu projek merealisaikan impian menjadi jutawan.

Penghasilan gaharu daripada batang pokok Karas tidak begitu difahami. Kebiasaannya penghasilan gaharu adalah disebabkan oleh kecederaan pokok atau tindakbalas ‘immune’ oleh pokok yang cedera akibat dari serangan kulat atau bakteria.

Akibat daripada kecederaan pokok dan serangan kulat terjadilah resin yang dikenali sebagai gaharu ini dalam batang pokok karas. .

Secara prinsipnya, terdapat 2 kaedah dalam penghasilan gaharu ini iaitu:- .
i. Kaedah konvensional (melibatkan takikan parang); dan .
ii. Kaedah bukan konvensional (melibatkan inokulasi buatan atau (inoculant) . .

Resin gaharu yang terhasil di dalam batang pokok karas, samada penghasilan melalui aruhan atau secara semulajadi adalah sukar untuk dikenalpasti kedapatannya dari luar. Apabila penebangan pokok dilakukan baru boleh dinilai kandungan sebenar gaharu tersebut.. Beberapa ciri-ciri luaran pokok dikenalpasti menunjukkan tanda-tanda pokok karas tersebut mempunyai kandungan resin. Kaedah atau teknik ini telah digunapakai oleh pencari gaharu sebelum menakik(memeriksa) atau menebang. Ciri-ciri luaran yang dipertimbangkan adalah seperti berikut: .

a. rumpun yang tidak subur dan dahan mengusut. .
b. Satang merekah, kering dan membengkak .
c. Kedapatan semut atau lubang-Iubang semut pada batang .
d. Satang kayu dibawah kulit bertukar dari warna kekuningan ke warna coklat. .
e. Keseluruhan pokok menunjukkan tanda-tanda tidak sihat dan menunjukkan biasanya bahagian pucuk pokok telah mati dan mereput. .

Walaubagaimanapun kaedah pengenalpastian secara pemerhatian luaran ini tidak dapat memberi jangkaan kuantiti dan kualiti resin yang terbentuk secara tepat. Mungkin penyelidikan perlu dilaksanakan untuk mencipta alat yang boleh mengukur kandunagan resin dalam pokok gaharu ini. .

Secara amnya dua produk utama dihasilkan daripada resin yang terbentuk di dalam pokok karas ini iaitu kayu gaharu pelbagai gred dan minyak gaharu yang diekstrak dari kayu gaharu gred rendah. .

Biasanya kayu gaharu akan dibakar terus bagi mendapatkan bauannya manakala minyak gaharu akan digunakan dalam industry minyak wangian dari perbagai jenama. Harga semasa kayu gaharu adalah daripada RM5 hingga RM17 ribu sekilo manakala minyak dijual dengan harga RM300 – RM800 /12ml (tola) .

.
Anggaran Ekonomi Setiap Ekar Penanaman .

Perincian kos dan keuntungan bagi setiap ekar penanaman karas masih di dalam peringkat kajian, walaubagaimanapun secara kasarnya kos yang dianggarkan adalah sekitar RM250,OOO.OO selama 6 tahun untuk seekar dan boleh menghasilkan pendapatan kasar minimum sejumlah RM1juta. (RM1000,000) .

Advertisements

Posted on 13 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: