Perlantikan jahaniwalit.com sebagai salah seorang penal hakim pertandingan blog pelancungan Negeri Terengganu adalah pengikhtirafan yang besar kepada penulis oleh Kerajaan Negeri Terengganu.

Sebentar tadi ada majlis perlancaran pertandingan blog pelancungan bertemakan ‘ Terengganu Di Hatiku” berlansung di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu. Suatu usaha hebat Kerajaan Negeri Terengganu untuk mempromosikan sector pelancungan Terengganu. Bertujuan mengenal pasti sumber ekonomi baru bagi Negeri Terengganu. Tentunya ia adalah sebahagian daripada Model Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Najib Razak.

Pelancaran di sempurnakan oleh YB En Razif Abd Rahman yang mewakili YAB Menteri Besar. Terengganu yang tidak dapat hadir bersama. Pertandingan yang julong kali diadakan itu diharapkan dapat menarik sekurang-kurangnya 1000 peyertaan dari blogers sekali gus dapat memperkenalkan Terengganu ke persada dunia sebagai sebuah destinasi pelancungan yang menarik.

Itulah kehebatan Terengganu menggunakan setiap ruang dan peluang yang ada bagi menjana ekonomi rakyatnya. Tentunya dengan kreativiti itu akan dapat membantu agensi-agensi khususnya yang terlibat dengan sektor pelancungan bagi mengeksploitasi aset pelancungan yang ada. Melalui kreativiti dan inovasi ini akan dapat meningkatkan pendapatan KDNK . Model ekonomi baru yang dirangkakan dan bakal melahirkan sumber pendapatan baru bagi negeri ini.

.
Walau pun jahaniwalit.com tidak banyak pengalaman dalam bidang penulisan tetapi usaha yang dibuat dengan menulis blog burung walit sejak tahun 2006 lagi telah mendapat pengiktirafan dari Kerajaan Negeri Terengganu. Mungkin diatas pengalaman tersebut kepercayaan telah diberi kepada jahaniwalit.com untuk dilantik sebagai salah serang penal hakim kepada pertandingan blog perlancungan Negeri Terengganu.

Semasa menyampaikan ucapan yang mewakili Menteri Besar menyatakan bahawa Kerajaan Terengganu mensasarkan kedatangan pelancong seramai 3.5 juta tahun ini berbanding 3.2 juta tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, dalam usaha memajukan sektor pelancongan di Terengganu, kerajaan negeri merupakan pelabur terbesar yang bertanggungjawab menggerakkan sektor berkenaan dan sebahagian besar hasilnya akan dinikmati oleh rakyat. Menteri Besar yakin dengan kesediaan kerajaan menerajui pembangunan sektor pelancongan di Terengganu dengan membangunkan tarikan-tarikan baru, jumlah pelancong akan terus meningkat.

Antara tarikan-tarikan baru yang bakal menjadi tumpuan pelancong ialah “Kenyir Island Hopping”, Santuari Kelah, Santuari Gajah, Pusat Tekstil, Taman Negara berhampiran Gua Bewah di mana telah dijumpai artifak, iaitu rangka manusia tertua di Malaysia berusia 16,000 tahun.

“Industri-industri kecil yang sedia ada seperti tenunan songket dan batik serta kraftangan berasaskan tembaga dan ukiran tradisional kayu, akan terus menjadi tarikan,” ujarnya.

Beliau menyatakannya pada perasmian Pertandingan Blog Pelancongan Terengganu, di Dewan Gamelan, Primula Beach Resort, semalam.

Teks ucapan dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman. Tambah Ahmad Said: “Memandangkan potensi sektor pelancongan dalam menjana ekonomi, Kerajaan Negeri membelanjakan sebahagian besar bajet tahunan untuk menyediakan prasarana untuk menarik lebih ramai pengunjung.”.

.
Terengganu kini telah banyak berubah. Rumah burung walit yang lima tahun dahulu tidak banyak kelihatan kini telah mungcul diseluruh pelusuk negeri. Tidak terhad di bandar dan pekan malah di luar badar juga telah dibina orang. Pihak kerajaan seolah-olah telah memberi pengiktirafan kepada indusrtri walit. Walau pun pengubahsuaian rumah kedai menjadi rumah walit menyalahi Akta Kerajaan Tempatan tetapi pihak berkuasa seolah-olah mendiamkan diri dalam soal tersebut. Itu pun sudah dikira perkembangan yang positif. Sepertimana kata seorang pegawai dari jabatan Veterinar jika kerajaan mahu melihat industri walit berkembang maju, Pihak Berkuasa Tempatan seharusnya tidak bertindak melulu terhadap RBW yang terdapat di Pekan dan Bandar di Seluruh Negara.

Ramai pengusaha rumah burung walit mengharapkan kerajaan negeri lain mencotohi Kedah yang telah mengeluarka lesen untuk RBW dengan kadar RM180.00 setahun tanpa mengikut saiz bangunan. Negeri-negeri lain bila lagi.

Advertisements

Posted on 1 April, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: