Tasik Kenyir bakal jadi pulau bebas cukai. Manakala bandar dibawah tasik Kuala Berang adalah syurga bagi RBW.

Keyunik kan Terengganu sebagai destinasi perlancugan bakal mengubah landscap Terengganu menjadi negeri maju di rantau ini.

Banyak produk perlancungan yang belum dieksploitasi lagi. Keindahan persisir pantai yang terdapat merupakan khazanah paling beharga. Negeri yang mempunyai kawasan pantai yang terpanjang di Malaysia dipenuhi dengan pasir yang memutih menjadikan ia sebuah hamparan permaidani yang putih bersih sepanjang pantai. Keindahannya menarik minat pelancung dalam dan luar Negara.

Pasir yang terdapat disepanjang pantai Terengganu adalah silika yang berkualiti. Silika ini boleh digunakan untuk industri cermin. Begitu juga disebalik hamparan lautan yang membiru terdapat khazanah alam yang sangat beharga. Yang Amat Behormat Dato’ Ahmad Said mengumumkan pertemuan berjuta ton sulfur yang sesuai untuk industri simen adalah berita gembira bagi rakyat Terengganu. Bahan tersebut berada dibawah laut persisiran pantai Terengganu.

Suatu ketika dahulu Terengganu merupakan pengeluar bijih besi yang terbesar di Asia Tengara. Walau pun pada hari ini perlombongan besi telah lama dihentikan, terdapat usaha untuk membuka semula lombong besi yang dipercayai masih banyak diperut bumi yang belum dikeluarkan lagi.
Terengganu juga mempunyai tasik buatan manusia yang terbesar ia itu Tasik Kenyir. Tasik yang mempunyai lebih dari 300 buah pulau dan mempunyai keluasan menyamai Negeri Perlis adalah khazah yang tidak ternilai bagi negeri Terengganu.

Gua Bewah di Tasik Kenyir adalah gua pra sejarah. Disini telah ditemui rangka manusia yang berusia 16,000 tahu. Rangka manusia yang ditemui itu telah disahkan oleh pakar Amerika dan menjadikannya yang tertua di Malaysia. Pada awal tahun 90’an dahulu pernah memasuki gua tersebut untuk melihat operasi mengumpul najis tahi kelelawar. Saya tidak pasti gua Bewah ini dihuni oleh burung walit atau tidak . Tidak mustahil sekiranyanya burung walit juga telah mendiami gua tersebut, kerana ia adalah gua yang sangat unik. Jutaan walit kelihatan berterbangan di kawasan Tasik Kenyir menjadikan Bandar Kuala Berang bandar di bawah tasik syurga untuk burung walit.

Rakan-rakan yang mengusahakan rumah walit disana memaklumkan bahawa kawasan disekitar Kuala Berang, jika dibangunkan rumah burung walit dalam masa 6 bulan sahaja sudah mendapt hasilnya.

Bagi memacu Model Ekonomi Baru (MEB) yang akan diumumkan Perdana Menteri saya percarya Terengganu telah pun mengambil langkah yang proaktif mengenal pasti sumber-sumber ekonomi baru secara kreatif dan inovatif. Peluang peluang pasaran baru sedang diteroka.

Bagi menarik ramai kedatangan pelancung khabarnya kerajaan Terengganu akan menjadikan sebuah pulau di Yasik Kenyir sebagai Pulau Bebas cukai. Saya percaya peminat burung walit juga bersedia untuk mengambil peluang dalam perkembangan terbaru ini.

Advertisements

Posted on 27 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: