Burung walit tiada di Phnom Penh, Cambodia.


. Selamat bertemu kembali.

Penerbangan ke Cambodia mengambil masa 2 jam. Lapangan terbangnya tidak besar. Jika dibandingkan dengan lapangan terbang Sultan Mahmud Kuala Terengganu lagi besar lapangan terbang kita. Namun begitu kemudahan kemudahan di Imigration nya agak cangih juga.

Menginap di New York Hotel. Hotel bertaraf tiga bintang tetapi menyediakan kemudahan wi-fi percuma. Persepsi saya terhadap Kemboja mulai meleset. Selama ini Kemboja digambarkan sebagai sebuah negara miskin yang dhoif serta ketinggalan dari segi teknologi dan pembangunan lainnya Lapuran yang mengatakan keadaan di Kemboja sepertimana Malaysia tahun 60′an atau 70′an. Rupanya gambaran tersebut tidak tepat sama sekali.

Phnom Penh adalah sebuah bandar yang sibuk. Jalan raya dipenuhi dengan kereta dan motorsikal seperti mana di Vietnam. Kereta yang berada dijalanraya adalah kereta mewah dan MPV. Kereta biasa tidak banyak kelihatan. . Pengankutan awam dipanggil Tok Tok. Bas dan van adalah transpot untuk pelancungan.

Apa yang memeranjatkan saya ialah Phnom Penh memiliki begitu banyak MPV dan. kereta mewah dari pelbagai jenama. Sebut saya apa model kereta mewah yang terbaru anda akan temui disini. Tentunya kehidupan di Phnom Penh adalah antara dua darjat. Pastinya pemilik kereta mewah adalah golongan hartawan. Pengguna pengankutan awam tok tok dan motosikal adalah golongan marhain.

Perkhidmatan pembiakian motosikal disediakan dikaki lima jalan . Tidak perlu kedai atau bengkel, duduk sahaja bawah pokok sediakan peralatan yang seadanya dah boleh cari makan. Perkhidmatan pum tayar pun dikenakan bayaran. Tiada yang buang masa begitu sahaja. Mereka rajin dan kuat bekerja.

Shoping complex di Phnom Penh juga menarik seperti di Vietnam dan China. Tempat shoping yang popular ialah Centra marked dan Rusian Marked. Disini perbagai barang dapat diperolehi dengan harga yang sangat murah. Jam tangan, batu permata, perhiasan untuk wanita dan pakaian adalah antara barangan popular pilihan pelancung.

Orang Kemboja menganggap negara mereka adalah Negara yang baru merdeka . Pembangunan semula selepas regim Pol Pot yang mereka anggap musuh kepada bangsa Cambodia (Kemboja). Kekejamam yang dilakukan oleh pol pot tidak dapat diterima oleh kebanyakan rakyat Kemboja. Pembunuhan terhadap rakyat sendiri tidak dapat diterima. Namun begitu di Kemboja seolah olah wujud generasi baru dengan budaya baru.

Semasa membeli belah seharusnya berhatiti. Sekiranya anda memecah barang dengan tidak sengaja, anda terpaksa mengangtinya dengan berlipat Kali ganda . Ini terjadi kepada kawan saya yang telah terjatuh btu permata yang bernilai $200 diminta ganti sehingga $ 1200. Terpaksalah kami buat pungutan untuk membantu nya.

Pada sebelah malam kami meronda sungai Mekong , lagi terperajat dibuatnya. Ia adalah syurga dunia di Phom Penh. Berhampiran dengan water front terdapat Casino , Bar dan restoran serta hotel yang sewanya mencecah USD 1000 semalam.
Cuaca disini agak panas antara 38 – 40 darjah celcius. Cuacanya tidak sesuai untuk burung walit.

Advertisements

Posted on 21 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: