Sindikit pemalsuan sarang walit akan menyebabkan pengguna membuat tanggapan bahawa sarang walit telah hilang khasiatnya.

Harga sarang walit di pasaran antarabangsa mencapai RM12,000.00 hingga RM18,000.00 sekilo apabila sarang ini dibersihkan berbanding dengan sarang yang belum diproses. Harga yang tinggi ini menyebabkan pedagang-pedagang begitu ghairah untuk membersih sarang agar ia menjadi seputih-putihnya. Terdapat juga pengusaha yang menggunakan formalin untuk menjadikan sarang lebih putih. Formalin adalah sejenis bahan pengawit dan sering digunakan untuk mengawit mayat dll.

Terdapat juga pengusaha yang menggunakan H2O2 ia itu Hydrogen Peroxide, a strong reducing agent used in the bleaching of many food products. But the H2O2 untuk tujuan itu ialah Food Grade Hydrogen Peroxide. H2O2 juga boleh disalahgunakan dalam pembuatan bahan letupan, jadi eloklah ia diharamkan penjual terbuka di Malaysia. Bahan kimia H2O2 ini adalah bahan kimia yang amat merbahaya kepada manusia. Bila pengguna dapat mengesan perkara ini akan menyebabkan pengguna mengangap sarang walit sudah tidak berkhasiat lagi. Lantas menjadikan harganya jatuh mendadak suatu masa dahulu.

Lebih kejam lagi pernah dilapurkan terdapat sendikit yang mempalsukan sarang walit ini. Mereka menggunakan sejenis rumpai laut untuk membuat sarang walit secara tiruan. Sarang walit tiruan ini sekali imbas kelihatan seperti sarang walit yang asli. Sedangkan ia adalah sarang walit artificial yang langsung tiada khasiat. Lantas menguatkan andaian bahawa sarang walit memang tiada khasiat untuk kesihatan. Penipuan-penipuan seperti ini menjejaskan industry walit. Keadaan ini menyebabkan pengguna hilang kepercayaan kepada hasil pengeluaran sarang walit dari Negara yang terlibat dengan penipuan tersebut.

Sebab itu pengguna lebih percaya kepada sarang walit yang dihasilkan dari Malaysia. Undang-undang Malaysia tidak membenarkan formalin ini dijual dengan cara terbuka.Kalau tidak silap saya formalin adalah bahan pengawet manyat. Oleh itu sarang walit yang dikeluarkan dari Malaysia adalah mustahil mengunakan bahan tersebut sebagai bahan untuk membersih sarang walit berbanding dengan Negara lain. Dengan itu permintaan sarang walit dari Malaysia amat tinggi di pasaran.

Pengguna mula memilih dan berhati-hati bila membeli sarang walit. Ppengguna berhak untuk mendapatkan sarang walit yang cantik dan sempurna. Bentuk mangkuk yang asli dengan warna sarang yang putih cerah dan bersih tetapi mempunyai tanda keasliannya digemari oleh pengguna. Sarang yang bersih dari kekotoran najis walit .

Bagi meningkatkan pasaran sarang walit berbagai cara telah dilakukan termasuklah memberi nilai tambah kepada sarang walit itu sendiri. Ianya termasuklah menggunakan sarang walit untuk industry kosmetik. Kologen yang terdapat dalam sarang walit digunakan untuk dijadikan bahan kosmetik. Kapsul penyegar badan dan sebagainya.. Ia dipakai sebagai krim kulit, Sarang walit dijadikan ubat penyegar badan dan daya tahan tubuh. Kapsul awet muda dan berbagai lagi hasil sebagai end product.

Sarang walit diekspot ke China, Taiwan, Hongkong, dan Kanada. Tetapi pemakannya tetap merupakan warga Tionghoa . Bangsa Tionghoa tetap percaya bahawa sarang burung walit tetap berkhasiat. Mereka juga percaya keunitkan yang terdapat pada sarang walit. Mereka juga percaya bahawa sarang walit merah lebih berkhasiat dari sarang walit biasa.

Keghairahann seperti itu menyebabkan wujudnya sindikit yang memperdayakan pengguna dengan menghasilkan sarang merah secara tiruan. Saya akan cerita bagaimana kaedah menghasilkan sarang merah secara tiruan ini…

Advertisements

Posted on 10 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: