Remang-remang cahaya lilin, kegelapan yang disukai oleh burung walit.


Pembudidaya harus membuat penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk terlibat dengan industry walit. Jangan hanya mendengar khabar yang indah-indah sahaja, maka terus membuat keputusan untuk membuat pelaburan. Silap melabur jadi macam skim cepat kaya. Seorang sahabat memaklumkan kepada saya beliau telah menyertai pelaburan rumah walit secara syer sebanyak RM100,00. Oleh kerana pulangan yang diperolehi tidak seperti mana yang dijanjikan, beliau berhasrat untuk menarik balik pelaburannya itu. Malangnya syarikat yang mengendalikan pelaburan itu hanya mahu memulangkan wang nya sebanyak 60% sahaja.

Sebab itulah sebelum terlibat dalam industry burung walit pelabur kena kaji dari pelbagai aspek. Tidak susah untuk senang dan tidak susah juga untuk susah. Ilmu harus dicari. Ramai tukang bangunan boleh bina bangunan untuk rumah walit. Tetapi bila bangunan siap burung walit tidak mahu datang macam mana. Jika burung datang tetapi tidak mahu masuk macam mana nak buat. Jika burung masuk kedalam RBW tetapi tidak mahu membuat sarang, apa yang harus dilakukan. Ilmu harus dicari. Kenal pasti terlebih dahulu sifat dan cirri serta tabiat burung walit.

Burung walit menyukai kawasan yang gelap sekadar remang-remang cahaya lilin ( 2 batang lilin yang dipasang pada malam gelap ). Suasana beginilah yang disukai burung walit dalam rumah walit yang dibina.. Ini sesuai dengan habitat asal burung walit yang tinggal di gua yang teduh dan gelap. Tidak seperti mergastua yang lain, walit tidak mempunyai kesukaran untuk menghadapi kegelapan didalam habitatnya. Walit mempunyai keistimewaan untuk mengesan lokasi dalam kegelapan dengan menggunakan echolocation. Deria yang istimwa untuk terbang dalam kegelapan. Burung walit tidak menggunakan pancaindera matanya tetapi menggunakan echolocation, ia itu. Sistem ekolokasi merupakan isyarat yang terbentuk melalui pantulan bunyi atau suara yang akan alat pengukur jarak.

Biasanya, walit pulang setelah senja yang mana ketika itu kawasan gua sudah menjadi gelap gelita. Untuk mengetahui dengan tepat posisi sarang, walit akan mengeluarkan bunyi yang nyaring. Bunyi yang dipantulkan kembali oleh dinding sarang atau gua akan menentukan lokasi sarang burung tersebut. Itulah sebabnya burung walit dapat memasuki gua yang gelap pada waktu malam tanpa mengalami kesukaran.

Pembudidaya harus memahami tabiat ini dalam membuat design rumah burung walit. Masa bila burung walit datang dan masa bila burung walit pergi. Burung walit kembali diakhir senja dan pergi diawal senja. Oleh itu system bunyi yang dapat member tarikan khusus burung walit harus dibunyikan bagi menarik koloni burung walit dating menghampirinya. Bila ia sudah dating harus pula system bunyi yang dapat menariknya untuk masuk. Suara dalaman pula dibuat sebegitu rupa untuk memandunya mencari lokasi terbaik bagi membuat sarang. Teknologi banyak membantu pembudidaya untuk sukses dalam industry walit ini. .

Advertisements

Posted on 8 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: