Peribahasa tepuk dada tanya selera tidak sesuai digunakan oleh orang Islam.


Seorang sahabat lama daripada Marang, Terengganu dating bertemu . Beliau adalah bekas Pengetua Sekolah Agama Terengganu. Ustaz Ibrahim Abdullah Al Maranggi. Selepas bersara beberapa tahun yang lalu beliau menulis buku agama. Kitab yang beliau tulis diterbitkan sendiri dan menjualnya sendiri. Mengisi masa lapang dengan menulis agar ilmu dan pengalamannya dapat diwarisi dimasa akan datang. Ilmu yang baik jika diamalkan oleh pembaca tentunya menjadi sedekah jariah untuknya. Beliau minta tolong saya iklankan dalam blog jahaniwalit.com untuk jualan secara online. Andaikata terdapat penerbit yang bersedia menerbitkan buku beliau juga bersedia untuk berbincang. Saya berjanji dengan beliau unuk memasukan buku tersebut dalam posting akan dating. Saya meneliti kupasan yang beliau tulis agak menarik juga.

Dalam menceritakan minat masing-masing tidak ketinggalan tajuk burung walit menjadi perbualan. Katanya berapa kos yang diperlukan membina rumah walit. Saya beritahu beliau kos membina rumah walit adalah kos untuk membina bangunan. Bergantung kepada saiz bangunan yang hendak dibina.

Seorang sahabat lagi memaklumkan beliau mempunyai beberapa pintu bangunan 3 tingkat di Marang. Ada pihak yang mahu menyewa untuk membina rumah burung walit. Beliau belum bersedia untuk menyewakannya untuk tujuan tersebut. Saya beriatu beliau mengapa perlu sewakan kepada pihak lain. Adalah lebih baik, mengusahakan sendiri dengan industry burung walit yang bernilai tinggi. Jika saudara tidak mempunyai ilmu gunakan kepakaran pihak-pihak yang arif tentangnya. Saya sedia membantu untuk merealisasikan impian tersebut. Tepuk dada Tanya selera. Salah tu orang Islam tidak boleh amal tepuk dada tanya selera. Selera selalunya dikaitkan dengan nafsu. Bila ikut nafsu tiada lagi pertimbangan soal halal haramnya. Syurga atau neraka. Matlamat tentunya menghalalkan cara. Tak boleh tu…. Yang betulnya bagi orang Islam ialah tepuk dada tanyalah iman.

Sebenarnya burung walit merupakan burung yang istimewa. Sejak zaman berzaman menjadi makanan kaum bangsawan. Walit membuat sarang pada waktu malam. Kembalinya ke RBW bukan hanya berehat tetapi bekerja keras membina sarang. Bagaimana burung walit membuat sarang ?. Daripada rakaman CCTV yang dilihat rupanya burung walit membuat sarang bersama pasangannya. . Sarang walit tidak dibuat sendirian tetapi dengan kerjasama kedua-dua pasangan untuk menghasilkan air liur. Pada bahagian kerongkong burung walit terdapat sepasang kelenjar saliva (kelenjar air liur) yang dapat menghasilkan air liur dengan banyak. Proses untuk membina sarang akan berlangsung tanpa berhenti-henti setiap malam sehingga selesai. Sebab itu kondisi dalam RBW perlu sejuk dan lembab agar liur wali tidak kekeringan. Jika terlalu kering akan mengakibatkan burung walit tercekik dan mati. Sebab itu jugalah lokasi air sesuai untuk dibangunkan rumah walit.

Berapa lama proses pembikinan sarang ini dilakukan oleh pasangan walit hingga selesai. Saya akan ceritakan dalam posting yang akan dating.

Advertisements

Posted on 8 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: