Pembudidaya burung walit seharusnya mengenali sifat-sifat semula jadi burung walit.


Tidak susah untuk menjadi pembudidaya burung walit. Anda hanya perlu mengetahui sifat-sifat semula jadi burung walit. Termasuk juga cirri-ciri habitat semula jadi digua-gua batu kapor atau di kepulauan persisiran pantai.

Pada mulanya arang burung walit dijumpai manusia di gua-gua yang pendalaman yang menjadi habitat semula jadinya. Biasanya, gua tersebut . Gua-gua ini terletak di tebing-tebing yang curam berdekatan dengan laut. Umumnya gua tersebut dikelilingi oleh hutan tebal. Walit lebih suka membina sarangnya di kawasan yang memiliki kawasan perairan (sungai atau danau), padang rumput dan pokok-pokok yang tinggi. Di kawasan seperti ini, terdapat banyak serangga-serangga kecil yang menjadi makanan walit.

Burung walit terdapat banyak diMalaysia, la tidak menyukai kawasan yang tandus dan kering kerana tiada serangga untuk makanannya. Walaupun burung walit terbang tinggi tetapi ia tidak suka membina sarang di kawasan dengan ketinggian lebih daripada 1,500 meter di atas permukaan laut. Lokasi sarang burung walit memerlukan tempat yang lembap. Kelembapan ruang yang diperlukan lebih kurang sebanyak 85-95%. Suhu yang sesuai untuk walit ialah antara 25-29°C.

Walit menginginkan lokasi yang tenang,selamat dan tidak tercemar oleh pencemaran udara. Walit merupakan burung yang hidup secara berkelompok atau berkumpulan. Burung walit tidak akan berpisah daripada kumpulannya walaupun sering berhijrah dari satu tempat ke tempat yang lain. Jumlah anggota dalam setiap kumpulan berbeza-beza bergantung kepada luas kawasan habitatnya. Semakin besar tempat tinggal burung walit maka semakin besar anggota kumpulannya. Dalam satu rumah atau gua dapat didiami oleh beberapa kumpulan. Walit sentiasa berada dalam kumpulannya dalam melakukan segala pekerjaan seperti mencari serangga di hutan atau di kawasan-kawasan ladang.Setiap hari mereka akan keluar mencari makan pada waktu pagi dan balik pada waktu petang.

Mereka juga akan membuat sarang secara berdekatan antara sarang yang lain.Tidak pernah berlakunya perselisihan antara kumpulan-kumpulan ini. Walaupun mereka hidup bersama dan bersesak-sesak tetapi mereka tidak akan mengganggu kehidupan kumpulan-kumpulan walit yang lain.Burung-burung ini akan berehat setelah seharian mencari makan. Biasanya walit akan terbang terus ke hadapan semasa mencari makan tanpa membuat belokan.

Tetapi burung-burung ini akan terbang mengelilingi rumah ketika waktu pulang selepas mencari makanan. Pada musim membuat sarang dan bertelur, walit akan pulang lebih awal dari hari kebiasaannya. Burung walit memilik sifat ” pulang kandang”. Burung walit terikat pada tempat tinggalnya dan akan sentiasa pulang ke tempat itu selagi ia masih menyukai kawasan tersebut.

Advertisements

Posted on 7 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: