Sesal dahulu pendapatan. Sesal kemudian tidak berguna lagi. Oleh itu buatlah keputusan yang bijaksana.


.. Assalamualaikum,

Salam sejahtera Pak Jahani. Saya bernama Farida dari Johor Bahru. Suami saya Raja Hashim dan saya sangat tertarik dengan industri walit ini tapi memang tak berpengalaman langsung dalam bidang tersebut. Suami saya ada mengusahakan tanah untuk pertanian dan dalam masa dia berulang-alik mengusahakan kebun yang tak seberapa besar tu dia tersermpak dengan burung layang2. Suami telah ketemu dengan sarang burung tersebut tetapi lebih kepada warna hitam.

Bagaimana nak dipastikan yang species burung walit itu dari species yang sarang nya boleh dimakan?. Suami bercadang hendak membina RBW tetapi secara kecil-kecilan… maklumlah modal pun tak seberapa. Sekarang ni kami masih lagi dalam proses mencari maklumat. Sepertimana yang Pak Jahani ketahui industri ni di pelopori kebanyankannya oleh orang cina. Terkini suami mendapat peluang dari kawan berbangsa cina untuk ceburi bidang ini bersama memandangkan suami mempunya tapak untuk industri tersebut.

Saya bukan hendak bersikap tamak tetapi saya lebih suka jika ia dapat dikembangkan dikalangan melayu kita dan ahli keluarga. Bangsa cina sudah peka dengan industri ini menyebabkan mereka lebih berani dan yakin. Orang melayu ini kurang berani dengan cabaran, mereka lebih suka melabur bila dah nampak hasilnya. Bolehkan RBW ini di mulakan secara kecil-kecilan?.

Saya berbesar hati sekiranya dapat Pak Jahani memberi sedikit pendapat & nasihat.

Sekian Terima Kasih.

Catatan :-

Saya yakin sarang burung bewarna hitam yang suami puan temui itu bukan burung walit tetspi burung layang-layang. Sarang burung layang-layang dibuat daripada sampah atau lumut. Biasa ditemui ditempat terbuka . Sarang walit adalah seperti rupa lilin yang diperbuat daripada suliva (air liornya). Namun begitu kawanan burung yang ditemui itu ada kemungkinan burung walit.

Pada penglihatan biasa burung layang-layang dan burung walit agak sukar untuk dibezakan.Burung layang-layang selalunya ditemui berehat diatas talian letrik atau diatas objek. Burung walit melayang-lauang sepamjang hari dari pagi hingga ke petang. Burung walit hanya berehat didalam dalam gua atau RBW sahaja. Ini adalah perbezaan yang ketara antara keduanya.

Burung walit adalah adalah spesies yang berkaki lembik dan tidak mampu bertenggek diatas sebarang objek. Didalam RBW ianya sentiasa bergayut atau bergantung pada kayu sirip (plank). Mempunyai kuku yang tajam untuk bergantung pada kayu sirip yang dipasang dalam RBW.

Cara paling mudah untuk mengenal burung walit ialah dengan membunyikan suaranya melalui tweeter yang dipasang pada galah yang berketinggian 15 kaki. Bila suara dibunyikan melaui MP3 atau CD player. Burung walit akan datang mengelilingi tweeter tersebut. Burung laying-layang tidak akan dating.

Berbagai kaedah untuk melabur dalam industri ini. Buatlah mengikut kemampuan kita. Boleh juga untuk joint venture dengan orang lain. Perjanjian perkongsian mestilah kemas dan menguntungkan kedua-dua pihak. Wing-wing situation katakan. Projek burung walit ini adalah suatau bentuk pelaburan yang unit melabur hanya sekali. Manakala untung nya hingga ke anak cucu. Sesal dahulu pendapatan. Ssesal kemudian dah tidak berguna lagi. Oleh itu fikir-fikirkanlah untuk joint venture dengan siapa-siapa.

Advertisements

Posted on 5 March, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: