Sarang burung walit sajian kaum bangsawan dizaman Dinasti Ming


Sejarah penggunaan sarang burung walit sebagai makanan yang berkhasiat telah diketahui oleh masyarakat China sejak berates tahun yang lalu.Penggunaan sarang burung untuk kesihatan ini sudah terkenal sejak zaman Dinasti Ming (1368-1644) lagi.

Pengemar utama makanan ini adalah masyarakat Chini yang berada diseluruh dunia. Masyarakat di negara China merupakan pengasas yang mempopularkan sarang burung walit ke seluruh dunia. Sebenarnya sarang burung ini jarang ditemui dan ia tergolong dalam makanan yang sukar untuk didapati. Di Negara China tidak terdapat burung walit. Namun masyarakat China telah tahu mengenai khasiatnya. Semasa lawatan saya ke kilang perubatan traditional China baru-baru ini. Thabit yang mempromosikan ubat traditional mereka, terus memberhentikan promosi bila diberitahu saya memakan sarang burung walit untuk kesihatan. Harga sarang burung walit yang dipamirkan di Pharmasi di China satu pax sebanyak 6 biji sarang dijual dengan harga 3800 Yuang atau RM1700 .

Pada zaman dahulu kala untuk mendapatkan sarang burung ini, orang-orang Cina terpaksa untuk mengharungi ombak Laut China Selatan. Mengikut fakta ratusan tahun dahulu, burung walit ini banyak membina sarangnya di gua-gua batu karang di kawasan pantai Laut China Selatan. Saudagar China pada zaman dahulu menjadikan sarang burung walit sebagai hadiah utama kepada maharaja China. Pada ketika itu sarang burung adalah hidangan utama golongan bangsawan. Rakyat biasa tidak mampu untuk memakannya. .

Perdagangan China dari zaman dahulu sudah berkembang luas ke seluruh penjuru dunia. Pedagang-pedagang China yang berdagang ke negara lain telah memperkenalkan sarang burung walit ke Eropah dan Amerika sebagai barangan yang eksklusif. Masyarakat berketurunan Cina di seluruh dunia juga membantu mempopularkan sarang burung ini. Pedagang dari China sanggup membelinya dengan harga yang tinggi.Oleh itu, pemburu sarang burung walit mulai muncul dengan banyak di kawasan-kawasan berdekatan dengan gua-gua yang dihuni oleh burung-burung ini. Kawasan pantai benua Asia menjadi terkenal kerana mempunyai banyak gua burung walit terutamanya di Asia Tenggara. Sepanjang pantai-pantai di Thailand, Malaysia dan Indonesia yang mempunyai puluhan malah ratusan dan boleh mencecah jutaan penghuni burung walit. Misalnya Gua Niah di Sarawak yang pernah dihuni oleh dua juta ekor burung walit , Gua Gumungtung di Sabah dan Gua-gua di Pulau Redang Terengganu. .

Kehadiran laksamana Chen Ho dan Puteri Hang Li Po dizaman kesultanan Melaka juga dikatakan ada kaitan dengan sarang burung walit. Wallahualam…

Advertisements

Posted on 18 February, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: