Khasiat sarang walit


Dari kajian yang telah dilakukan, setiap 100 gram sarang burung ini mengandungi komposisi zat makanan seperti berikut:

Kalori 281 Kalori
Protein 37.5 g
Lemak 0.3 g
Karbohidrat 32.1 g
Kalsium 485 mg
Fosfor 18 mg
Besi 3 mg
Vitamin A 0
Vitamin Bl 0
Vitamin C 0
Air 24.8g

Kandungan protein sarang burung walit cukup tinggi (37.5%),sedangkan kandungan lemaknya boleh dikatakan sangat rendah(0.3%)Justeru,sarang burung walit diperkenalkan sebagai makanan yang mempunyai sumber zat untuk tumbesaran tubuh yang baik. Sarang burung walit tidak berbahaya bagi penderita penyakit darah tinggi atau obesiti kerana mengandungi kandungan lemak dan kolesterol yang sangat rendah.Selain itu, ia juga mengandungi zat-zat lain yang diperlukan oleh tubuh seperti kalsium dan fosfor untuk pembentukan tulang serta zat besi yang diperlukan untuk pembentukan darah merah. Sarang burung walit bukan merupakan makanan penyumbang vitamin kerana vitamin yang terkandung di dalamnya terlalu sedikit.

Masyarakat biasanya percaya bahawa burung walit mempunyai khasiat yang tinggi untuk kekuatan tubuh. Para pengumpul sarang burung walit yang selalu bekerja seharian, memakan sarang tersebut untuk mendapatkan sumbertenaga. Selama mereka bekerja, mereka hanya memakan makanan dari sarang burung yang telah dipungut kerana tidak mampu untuk membawa bekalan makanan (oleh kerana anggota badan seperti tangan cuma mampu membawa obor, galah, bakul dan peralatan lain). Mereka akan memakan sarang burung mentah yang telah dibersihkan terlebih dahulu. Rasanya kurang enak tetapi oleh kerana untuk memenuhi keperluan harian maka sarang burung tersebut dimakan juga untuk menghilangkan rasa lapar dan mengembalikan tenaga. .

Sarang burung walit dipercayai dapat dijadikan ubat awet muda.lndividu yang memakannya percaya sarang burung walit mampu memberikan stamina dan ketahanan hidup yang lebih lama. Para pengumpul sarang burung walit yakin dengan memakan sarang tersebut, mereka dapat bekerja dengan lebih lama. .

Selain dipercayai dapat dijadikan ubat awet muda, sarang burung walit juga dianggap mampu mempercepatkan proses penyembuhan gangguan pernafasan seperti batuk, asma atau gangguan kerongkong. .

Dipetik dari buku Penghasilan dan pemasaran sarang burung..

Advertisements

Posted on 15 February, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: