Mengekalkan habitat mikro dengan cara mengekalkan iklim mikro dalam RBW


Menjadikan Rumah Burung Walit (RBW) yang kondusif adalah melalui inovasi dan kreativiti. Perkara penting yang harus dipersiapkan untuk RBW ialah iklim mikro yang konstan. . Suhu seharusnya 28 – 30 C manakala kelembapan ialah 85% – 95%. Jika ini dapat dilakukan pasti dapat memikat agar burung walit terus menginap dalam RBW.

Berbagai kaedah dan cara boleh digunakan untuk menetapkan iklim mikro ini. Material yang digunakan untuk membangunkan RBW dapat mengawal suhu dan kelembapan. Ketebalan dinding dapat menghalang udara panas diluar menyerap masuk kedalam RBW. Ikatan bata 9 inci tebal untuk dinding adalah lebih baik dari ketebalan dinding 4”. Kepanasan matahari yang memancar kedinding dapat dihalang dari menyerap kedalam RBW bila ketebalan dinding yang besar. Disamping itu bata ikatan sembilan berguna untuk ciri-ciri keselamatan kerana ia sukar dicerobohi pencuri. Rumah burung yang terpencil biasanya menggunakan ikatan Sembilan untuk tingkat bawah. Ketebalan dinding yang tebal juga boleh mengekal iklim mikro yang konstan dalam RBW.

RBW yang membujur sinar mentari adalah lebih sejuk daripada RBW yang melintang sinaran mentari. Bila kedudukan RBW membujur bermakna bahagian permukaan yang terdedah kepada sinaran matahari kecil. Dengan itu daya serap kepanasan matahari juga kecil. Jika kedudukan RBW melintang turun naik matahari akan memdedahkan permukaan yang lebih luas. Daya serap kepanasan adalah lebih besar. Ini tidak baik untuk RAW. Susun atur RBW mampu memerangkap sinar matahari yang banyak atau sedikit.

Membangunkan RBW pada lereng bukit dapat membantu RBW dari mendapat sibaran matahari yang kuat. Sekiranya anda mahu membangunkan rumah walit dilereng bukit, cerun bukit perlu ditarah terlebih dahulu dan sebahagian dinding RBW tadi mengadap kebukit. Ini akan member I kelebihan kepada RBW anda kerana ia lebih sejuk. Penanaman pokok-pokok disekeling RBW dapat menyejukkan lagi bangunan. RBW yang ditanam dengan pokok-pokok pisang dapat menyejukan bangunan RBW.

Material yang digunakan harus mampu menahan udara panas luar dari menyerap pantas kedalam RBW. Penggunaan bata tanah adalah lebih baik dari menggunakan bata semin. Penggunaan bata ringan juga baik untuk mengawal iklim mikro RBW. Material dari jenis bata ringan ini tidak sesuai untuk tingkat bawah kerana ia adalah material yang lembut. Material seperti ini mudah dicerobuhi pencuri. Penggunaan material dari jenis bata rengan disyurkan untuk tingkat pertama atau diatas.

Lubang keluar masuk burung juga boleh bertindak sebagai pengawal kelembapan melalui ventilation. Udara panas yang ringan akan berda diatas. Dengan itu udara panas berda diatas boleh ditolak keluar melalui lubang keluar masuk burung. Jika perlu lubang keluar masuk boleh diadakan dua buah. Ia bertindak sebagai ventilasi udara. Saiz lubang keluar masuk juga dapat mempengaruhi peredaran udara dalaman RBW.

Penggunaan penyembur kabus (humidifier) sangat baik untuk mengawal kelembapan dan suhu. Jenis penyembur kabus yang digunakan akan memberi kesan kepada iklim mikro. Penyembur kabus yang dapat mengeluarkan air yang berasap dan tidak membasahkan lantai sangat baik digunakan. Jika akan mempunyai penyembur kabus yang biasa, ia boleh diubah suai dengan menggunakan sistem “Y” untu menjadikan kabus yang dikeluarkan berasap.

Advertisements

Posted on 16 January, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: