Pemilik RBW harus memasang strategi untuk memikat walit yang lebih tuntas.


Kemarau kehadiran walit telah berlalu. Kemeriahan menjelma kembali, mentari menampakan sinarnya, musim bah telah berlalu, pokok dan tanaman mula menghijau. Burung walit berkicau riang lebih-lebih lagi pemilik yang tidak sabar-sabar menunggu.

.
Baru-baru ini pemilik rumah burung runsing dan risau kerana RBW tidak dikunjungi burung walit lagi. Keriagan dan kegembiraan diawal operasi yang amat memberansangkan., luntur begitu sahaja. Selepas 6 bulan operasi kegembiraan dahulu telah menjadi episuk duka. Tetekala musim banjir yang lalu tidak ada langsung burung walit datang berkunjung. Apakah gerangan yang berlaku.

.

Apakah kesalahan dan kesilapan yang berlaku. Hendak bergantung kepada nasib semata-mata pun tak boleh juga. Rezeki ni kena ikhtiar dan usaha baru tuhan beri. Bagaimana nak berusaha. Siapa yang boleh membantu. Cuba-cuba menjenguk internet. Maklumat kabur untuk dijadikan panduan. Apalah nasib yang malang sekali. Nasib baik terjenguk jahaniwalit.com terubat juga sedikit hati yang gundah.

.

Apa sebenarnya yang berlaku?. Burung walit yang menghuni gua asli dan gua tiruan RBW sebenarnya berkembang biak sepanjang tahun. Pembiakan berlaku lebih pantas pada musim kemarau berbanding dengan musim hujan. Pada musim kemarau proses mengawan biasanya berlaku. Diudara kelihatan walit berputar-putar mengejar pasangannya. Proses mengawan biasanya berlaku disarangnya. Tetapi kadang-kadang berlaku diudara ketika terbang. Burung walit dewasa menyiapkan sarangnya dalam masa 40 hingga 80 hari. Walit betina biasanya mengeluarkan telur 2 biji sahaja setiap kali mengawan.

.
Walit meletakan telor dalam sarang yang diperbuat dari sulivanya. Selepas 2-5 hari bertelor walit mula mengeramkan telornya. Tempoh pengeraman berlaku dalam masa 18 hingga 24 hari. Walit jantan dan betina membuat sarang berpasangan. Begitu juga pengeraman juga berlaku berpasangan. Koloni walit adalah makhluk yang intim dan setia dengan pasangannya. Penjagaan anak yang menetas juga secara berpasangan dan bergiliran antara keduanya. Mereka menyuap anak bersama sehingga anak-anaknya boleh terbang sendiri.

.
Anak-anak walit boleh terbang sendiri kira-kira 40 hari selepas menetas. Sifat atau tabiat biasa burung walit beterbangan secara berkelompok atau berkoloni. Mereka terbang pada kawasan terbuka untuk memburu serangga yang menjadi makanan burung walit.

.
Burung walit keluar dari kediaman huniannya seawal pagi dan kembali lewat petang. Ketika inilah pemilik RBW harus memasang strategi untuk memikat walit yang lebih tuntas. Suara memanggil biar tajam gemersik. Kondisi dan habitat dalaman RBW amat kondusif agar bertaraf lima bintang. Lubang masuk yang cukup strategi mampu dilihat dengan jelas oleh walit ketika pulang. Lubang antar lantai juga menyenangkan dan tidak berliku bagi memudahkan walit meneroka dari satu lantai kesatu lantai dan terus menginap

Advertisements

Posted on 13 January, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: