Pengaruh kelembapan relatif dalam rumah burung walit


Rumah burung yang sukses bukan sekadar mengadaptasi habitat dalaman yang kondusif sepertimana habitat asal digua-gua batu kapur. Ia perlu mempunyai roving room, nesting room dan kayu sirip yang sesuai. Sistem bunyi yang sesuai adalah faktor menarik burung walit untuk bersarang.

.

Penelitian digua persisiran air mendapati kelembapan gua sangat diminati oleh burung walit berbanding dengan gua yang kering. Gua Hujan di Pulau Redang, Terengganu paling banyak didiami burung walit berbanding dengan enam buah gua yang lain. Lantai gua adalah lautan yang mana keadaannya sentiasa dipukul ombak menjadikannya seperti hujan. Keadaan ini menyebabkan kelembapan yang terdapat dalam gua tersebut tinggi.

.

Kelambapan udara (humidity) adalah jumlah wap air yang dikandung udara. Kelembapan dapat diukur dengan alat Higrometer. Dua istilah yang selalu digunakan untuk kelembapan ia itu kelembapan relatif (relative humidity) dan Kelembaban mutlak (absolute humidity). Kelembapan relatif adalah bilangan yang menunjukkan perbandingan antara jumlah wap air yang dikandung udara dengan jumlah maksimun wap air yang dapat dikandung udara pada suhu dan tekanan yang sama. Kelembapan mutlak adalah jumlah wap air yang terdapat dalam 1 m3 udara ( gram/m3 ). Kelembapan mutlak dinyatakan dalam gram.

.

Mengapa kelembapan penting dalam rumah burung walit ?. Berapa pula kelembapan relative yang diperlukan . Banyak pendapat yang mengatakan bahawa keperluan kelembapan adalah untuk menjadikan rumah burung artificial ini menyamai habiat asal dalam gua. Manakala kelembapan relative yang di[erlukan ialah 85% hingga 95%.

.

Tetapi mengapa kelembapan relative yang setinggi itu diperlukan ?. Apakah ada kaitan dengan struktur sarang walit agar lebih kukuh dan kuat. Rumah burung walit yang kering dengan kelembapan rendah, menjadikan sarang rapuh dan mudah pecah. Telor dan anak-anak walit akan mudah jatuh. Titisan air dalam udara akan menjadikan sarang lebih kuat berpegang pada kayu plank dan dinding gua.

.

Dalam udara lembab pembinaan sarang akan lebih tersusun dan bentuknya lebih baik kerana urat-uratnya dapat ditarik dengan baik semasa proses mengabungjalinya oleh walit jantan dan betina. Udara kering menyebabkan suliva cepat kering. Ini menyulitkan proses pembuatan sarang.

.

Apakah kelembapan relatif ini ada kaitan dengan penetasan telor ?. Allah kurniakan burung walit dengan keistimewaannya sendiri. Burung walit bukan sahaja dapat bergelak dalam gelap malah dapat mengesan perubahan yang berlaku dipersekitarannya. Kelemapan dan suhu yang kondusif dapat dipantau oleh mereka. Samalah juga macam manusia sebelum membina rumah untuk keluarga, akan memantau dari setiap espek keperluan-keperluan yang diperlukan. Begitulah juga dengan burung walit. Mereka akan memastikan telor mereka boleh menetas dengan baik dan anak-anaknya tidak mati kekeringan selepas menetas tadi.

.

Kelembapan yang terlalu tinggi telor sukar untuk menetas. Sebab itu pada musim hujan tidak banyak walit membuat sarang.

Advertisements

Posted on 9 January, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: