Membiak serangga untuk menyediakan makanan tambahan kepada burung walit

Manusia tidak mampu untuk menyediakan makanan untuk burung kerana ia adalah hidupan liar yang terbang bebas diudara. Hanya penjagaan alam sekitar yang mampu membantu mengekalkan makanan yang cukup untuk walit. Walau bagaimana pun walit boleh juga dipancing untuk datang ke kawasan yang mempunyai banyak serangga dengan cara membiakan serangga disekitar rumah walit.

Pokok yang banyak mengeluarkan bunga akan didatangi oleh serangga, untuk menghisap madu dan sekali gus sebagai agen pendebungaan. Kawasan tanaman sayur dan buah-buahan juga terdapat banyak serangga, Serangga sayur biasanya serangga yang menghisap cairan sayur. Buah-buahan yang berkulit lembut juga sangan disukai oleh serangga terutamanya lalat buah. Kawasan sawah padi,pula terdapat banyak serangga apabila jerami padi mula memburuk. Oleh itu jerami padi boleh digunakan untuk membiak serangga.

Membiak serangga dengan menggunakan jerami padi sangat mudah. Jerami padi ini dilonggokan berhampiran rumah burung. Bagi mempercepatkan ia memburuk dan berbau seeloknya ia disiramkan dengan air sekali sekala. Apabila cerami ini buruk dan berbau akan menarik serangga datang.

Cara lain untuk membiakan serangga ialah dengan menggunakan buah jenis masam bila buruk. Buah yang sesuai digunakan ialah nenas, mempelam , pisang dan sebagainya. Buah-buah ini dipotong-potang dan dimasukan dalam bekas. Kepingan buah-buahan buruk ini direndam dalam air. Tetapi awas jangan sampai ia tenggelam. Dalam bekas rendaman buah-buahan tadi bleh dimasukan sedikit makanan ayam. Tetapi ingat rendaman makanan ayam ini akan mengeluarkan bau yang sangat busuk. Bau tahi atau bangkai. Ia digunakan untuk menjadi sumber protin serangga tadi agar cepat membiak. Buah-buahan tadi digunakan untuk menarik serannga buah (lalat buah). Manakala makanan ayam akan menjadi mendium pembiakan serangga.

Diatas adalah salah satu cara untuk menyediakan makanan tambahan kepada burung walit. Disamping itu tanaman seperti tomato dan sayuran lain akan membantu untuk menambahan makanan kepada burung walit. Serangga selain daripada itu formula medium untuk membiakkan serangga juga terdapat dalam pasaran. Penggunaannya juga cukup mudah dan mendatangkan yang positif kepada burung walit.

Berbagai jenis jenis serangga yang ditangkap burung walet dari masa kesemasa berbeza-beza , bergantung kepada musim, kawasan tempat burung mencari makan, dan siklus musim dalam kehidupan serangga. Dengan penglihatan yang sangat tajam dan dengan kecepatan serta pantasan terbang, burung walit dapat menangkap ribuan serangga dalam sehari. Jika serangga yang ditangkap serangga kecil , jumlah serangga yang dimakan supaya kenyang harus lebih banyak daripada serangga yang ditangkap berukuran besar..

Advertisements

Posted on 5 January, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: