Budidaya walit adalah menyediakan habitat baru untuk burung walit menghampiri habiatat asal digua-gua batu.

Membudidaya walit bermakna menyiapkan habitat baru atau mewujudkan system ekologi baru untuk kehidupan walit. Menyediakan system ekologi baru ini haruslah menyamai kondisi semula jadi habitat walit di gua-gua batu kapur di kepulauan atau hutan. Saya bersetuju menggunakan istilah membudidaya kerana pelaburan dalam industri walit sangat unit. Manusia hanya berbudi kepada walit dengan menyediakan haibitat baru dengan system ekologi yang baru. Manakala burung walit menghadiahkan air lior emasnya kepada manusia.

Pembudi daya menyiapkan bangunan dan peralatannya sahaja. Peralatan yang perlu disediakan dalam bangunan ialah untuk suhu, kembapan, kawalan pencahayaan, peredaran udara dan system bunyi. Keperluan peralatan ini adalah untuk menjadikan bangunan tadi menghampiri habitat asal atau suasana gua yang merupakan habitat semula jadi. Oleh kerana kehebatan manusia dan kekuatan fikir manusia keperluan tersebut dapat dipenuhi dengan baik.

Sangat sukar untuk mengawal suhu, kelembapan dan pengedaran udara (ventilasi). Terdapat berbagai cara dan kaedah digunakan untuk mengawalnya. Menjadikan udara luar dan dalam rumah burung  yang berbeza amat sukar. Perbagai peralatan yang diguna . Kajian mendapati kemampuan mengawal udara dalam dari dipengaruhi oleh udara persekitaran menjadikan rumah burung walit tersebut lebih sukses

Penggunaan material untuk membina bangunan juga member kesan kepada suhu dalaman. Penggunaan batu bata tanah adalah lebih baikberbanding bata semin. Manakala bata konkrit ringan adalah lebih baik lagi. Jenis bahan binaan yang digunakan akan mempengaruhi kos. Bata tanah lebih mahal dari bata semin. Harganya mencecah sekali ganda. Bata konkrit ringan pula mempunyai masalah keselamatan. Lembut dan mudah ditembusi. Mungkin pakar-pakar dalam pembinaan boleh memberi cadangan dari segi material terbaik digunakan.

Sekiranya menggunakan bahan binaan yang murah tetapi dapat memberi tambah nilai kepada bahan tersebut mungkin dapat menyelesaikan masalah pengawalan suhu dalaman tadi. Umpamanya bahan tersebut dilapisi dengan stlyroform dibahagian dalam atau luar. Bahan-bahan konvensional seperti sekam padi atau atap rumbia mungkin dapat menjimatkan kos. Untuk rumah burung yang kecil mungkin kaedah ini dapat digunakan.

Lubang untuk ventilasi yang tepat dengan mengambil kira peredaran unara panas dan udara sejuk mungkin dapat membantu mengawal suhu dan kelembapan. Selain mengunakan peralatan seperti alat semburan kabus dan sebagainya. Apakah peralatan ventilasi yang boleh digunakan akan dibincangkan dalam artikel lain..

Advertisements

Posted on 30 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: