Memohon Allah turunkan rezeki dari langit. Nabi Muhammad telah ajar lebih dari 1400 tahun yang lalu.

Jodoh pertemuan, ajal maut dan rezeki adalah ketetapan Allah. Telah tersurat di Luhmafuz lagi . Walau bagaimana pun dua perkara Allah akan beri melalui usaha dan doa. Satu perkara lagi Allah akan beri bila tiba masa dan ketikanya. Tiada orang berusaha untuk maut. Jodoh dan rezeki kita kena berusaha bersungguh-sungguh. Salah satu punca rezeki ialah rezeki dari langit .

Menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar Pada tahun 2020 Malaysia dijangka mengeluarkan 500 tan sarang burung walit setahun daripada 100,000 buah premis rumah burung walit dengan nilai pasaran RM5 billon untuk pasaran dunia. Menurutnya lagi tahun lepas Malaysia telah mengeluarkan 250 tan sarang burung walit daripada 50,000 premis rumah burung walit diseluruh negara dengan nilai RM 1 billion. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu supaya industri sarang burung walit sebagai industri bernilai tinggi negara . (Bernama 27 Nov 2009)

Betapa besarnya potensi rezeki dari langit ini. Oleh itu usaha harus dipergiatkan untuk menarik rezeki dari langit .Usaha dan ikhtiar dilakukan dengan berbagai cara dan kaedah. Ini perlu dipergiatkan dengan cara yang betul dan tepat.

Pada kita orang Islam soal rezeki ini adalah ketentuan Allah swt. Allah boleh hantar punca rezeki kepada kita melalui berbagai sumber dari perut bumi, laut dan udara (langit).

Dulu saya sendiri tidak faham apakah maksud rezeki dari langit itu. Lebih 1400 tahun yang lalu Nabi Muhammad SAW telah mengajar ummat Islam supaya mengamalkan solat dhuha. Ia itu solat sunat dua rakaat yang dilakukan pada ketika matahari telah terbit setinggi sebatang lembing atau galah sehingga menjelang zuhor. Atau kira selepas 20 minit terbit matahari.

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.
Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim). Selepas solat disyurkan membaca doa seperti diatas dan maknanya seperti berikut:-

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu,
kecantikan itu ialah kecantikanmu ,
keindahan itu keindahanmu,
kekuatan itu kekuatanmu ,
kekuasaan itu kekuasaanmu dan
perlindungan itu perlindunganmu .
Ya Allah,
Jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan
Jika ada di dalam bumi, keluarkanlah,
Jika sukar mudahkanlah,
Jika haram sucikanlah.
Jika masih jauh dekatkanlah.
Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu,
Limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

.

Advertisements

Posted on 28 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: