Mengambil peluang dalam keghairahan manusia untuk memiliki rumah walit.


Eko-Park lokasi hunian baru untuk walit ?. Alternatif kepada kepada lokasi hunian semula jadi kawasan bandar dan pecan. Asalnya kawasan ini mencadi centra walit tanpa perancangan . Wakit Eko-Park adalah sebuah kawasan yang dirancang dan dibangunkan khusus untuk menjadi habiat baru burung walit. Tentunya pelabur besar yang mempunyai modal dan . Perancangannya pasti mendapat sokongan kerajaan. Pembangunan yang jauh daripada kawasan perbandaran. Diluar kawasan operasi Pihak Berkuasa Tem[atan.

Kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah rumah walit kawasan bandar yang tiada berkesudahannya. Sehingga kini nampaknya tiada perkembangan yang serious untuk membendung kegiatan menjadikan rumah kedai sebagai premis burung walit. Rungutan penduduk bandar nampaknya dipandang sepi oleh pihak berkuasa. Maklumlahlah kebanyakan pemilik rumah walit kawasan bandar adalah individu yang ada hubungan dengan politik terentu. Paling tidaknya pembiaya aktiviti parti.

Namun begitu terdapat juga kesangsian adakah jaminan burung akan singgah dan bersarang di eko-park yang dibina itu, Pemilik Eko-Park adalah pemaju perumahan.Cuma konsepnya berbeza. Eko-park adalah pembangunan bandar baru untuk rumah burung walit. Saya pernah melawat sebuah Eko-Park yang besar Pontianak Indonesia. Kehebatan pembangunannya cukup mengkagumkan. Kalau di Malaysia bangunannya macam nak bina supermarket. Reka bentuk bangunan tidak sama bergantung kepada pemiliknya. Konsep pembangunan yang dilaksanakan ialah. Pemilik tanah menjual lot-lot tanah untuk bangunan rumah burung walit. Terdapat juga Eko-Park yang berkonsepkan bina dan jual.

Macam-macam pendekatan yang dilakukan untuk mendapat keuntungan. Terdapat juga usahawan yang berselindung disebalik persatuan. Konsultan pembangunan rumah walit dan pengerusi persatuan orang yang sama. Ahli persatuan membeli lot-lot pelaburan untuk rumah walit. Misalnya sebuah bangunan akan dimiliki oleh ramai ahli yang melabur mengikut kemampuan mereka. Terdapat ahli yang melabur lebih daripada satu lot. Nampaknya pemaju dapat mengaut keuntungan yang besar. Tahniah kerana kebijaksanaan mengambil peluang diatas kegairahan manusia untuk memiliki rumah burung.

Yang paling aneh ialah pemaju rumah burung walit yang tidak memiliki rumah burung walit. Mereka petah bercakap dan beerupaya mempengaruhi orang untuk percaya kehebatannya. Kursus dan seminar diseluruh pelusuk tanah air. Khabarnya banyak juga projek rumah burung walit yang diserah kepadanya gagal dibina. Maklumlah mereka bukan kontraktor , tiada pengalaman dalam pembinaan. Mengambil untung atas angin sahaja.

Advertisements

Posted on 27 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: