Tiga kali gelombang banjir di Terengganu bukan sahaja menjejaskan kehidupan rakyat, tetapi juga mengurangkan jumlah kehadiran burung walit ke lokasi hunian.

Penghujung tahun 2009. Penganut Kristian menyambut hari natal. Pekerja kerajaan dan swasta bercuti bersama keluarga. Semua gembira menanti ambang tahun baru yang bakal menjelma. Anak-anak sekolah rindukan teman sekolah mereka. Sebulan sudah mereka bercuti. Usahawan walit tidak pernah bercuti saban hari dengan hobi mereka memerhati dan terus memerhati. Gembira, gusar, sedih, kelru dan celaru sentiasa bermain dikepala. Kehadiran walit ke rumah burung mereka tidak menentu.

Tahun lepas 2008, penghujung tahun macam ini juga berlaku. Tetapi tidaklah seteruk tahun ini. Penghujung tahun ini ketara benar kehadiran walit amat kurang sekali. Keluhan pengusaha walit di Kuala Terengganu. Apakah fenomina ini berlaku kerana gelombang banjir yang berulang-ulang. Gelombang pertama. Gelombang kedua dan ketiga malah sampai gelombang keempat berlaku di Kelantan.

Tumbuhan memerlukan hujan untuk tumbuh subur. Namun, jika hujan terlalu lebat dan mendatangkan banjir, akan membunuh serangga dan merosakan tumbuhan pula Dengan demikian, populasi serangga akan berkurang karena tidak dapat berkembang biak dengan baik.

Sifat semulajadi serangga beterbangan diudara. Namun jika hujan terlalu lebat serangga ini tidak dapat terbang dan berlidung disebalik daun dan rimbunan pokok-pokok. Burung walit mempunyai deria yang tajam, mempunyai hubungan dengan kejadian alam ini. Seorlahnya ia tahu bahawa sekiranya ia pergi berburu hasilnya akan sia-sia. Penat dan tidak berbaloi.

Jika hujan turun dengan lebat terus menerus beberapa hari amatlah menyulitkan untuk burung walit keluar memburu serangga pada tempat biasa lapangan pemburuannya. Oleh itu kawasan yang jauh akan menjadi pilihannya. Anak-anak walit yang belum petah terbang akan menderita kelaparan kerana kekurangan makanan. Oleh kerana itu pembiakan amat perlahan dalam musim hujan.

Hujan biasanya bersama angin yang bertiup kencang. Dalam situasi begini sarangga sangat berkurangan. Dengan itu burung walit sangat sukar untuk menangkap mangsanya. Walit lebih suka berlindung dari tiupan angin yang kencang tadi. Faktor ini juga menyumbang kepada kurangnya walit kembali ke rumah dalam kawasan hunian seperti biasa.

Habitat kembang biak serangga juga musnah akibat banjir seperti juga musnahnya tanaman kerana banjir. Selepas musim hujan tanaman akan kembali menghijau, dengan itu serangga akan berkembang biak semula.
Pembiakan serangga ini memberikan kelimpahan makanan untuk burung walit.

Advertisements

Posted on 25 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: