Pemilihan lokasi terbaik untuk pembangunan rumah burung walit.

Sesetengah orang membangunkan rumah walit diatas puncak bukit. Tidak menjadi masalah asalkan pada ketinggian tidak lebih dari ketinggian 1000 meter dari paras laut. Kawasaan yang melebihi 1000 m dari paras laut jika dibangunkan juga rumah walit akan melibatkan kos pengelolaan yang tinggi. Jika kos pengelolaan tinggi projek rumah walit sudah tidak berdaya maju. Jika walit mahu bersarang pun populasinya tidak mengalakan.

Sebaiknya pembangunan rumah walit pada lokasi yang aman dan tenteram. Kawasan sebaiknya bebas dari ganguan kebisingan. Dengan itu kawasan perusahaan tidak sesuai untuk membangunkan rumah walit. Bukan sahaja kerana kebisingan tetapi pencemaran dari sisa dan gas buangan. Asap kilang tidak sesuai untuk burung walit. Kawasan yang dicemari oleh sisa buangan kilang menghambat pembiakan serangga. .

Terengganu tidak terdapat kilang berbanding dengan Pantai Barat semenanjung Malaysia. Pembeli sarang walit mengatakan bahawa sarang-sarang di Terengganu adalah lebih besar dan tebal berbanding dengan sarang-sarang walit yang trdapat di Panatai Barat. Sarang gred Super Plus di Terengganu adalah 90 – 100 biji mempunyai berat timbangan 1 KG berbanding dengan sarang yang dipungut di Pantai barat 100 – 120 biji untuk berat yang sama. .

Keadaan ini berlaku kerana pencemaran udara yang mengancam ekologi serangga. Makanan yang tidak sihat memberi kesan kepada kesihatan burung. .

Pencemaran udara yang banyak dari asap kilang akan menjadikan air hujan lebih berasid (asid-rain) . Ini akan mengangu ekologi seperti tumbuhan dan rumpai air. Tumbuhan adalah pelinding kepada serangga. .

Begitu juga denagn sisa buangan kilang yang dilepaskan terus kedalam sistem pengairan akan membunuh telur dan larva serangga. .

Banyak serangga yang menjadi makanan burung walit adalah bergantung kepada air dan tumbuhan. .

Lokasi yang sentiasa kemarau dan panas juga tidak sesuai untuk membangunkan rumah walit. Ini kerana peningkatan suhu yang mendadak dengan perbezaan suhu rendan dan tinggi yang besar adalah sukar untuk dikawal. Keadaan ini menyebabkan populasi walit tidak bertambah. .

Suatu perkara lagi pada pandangan saya kawasan atau lokasi yang tidak sesuai untuk membangunkan rumah walit ialah kawasan pertanian secara agresif . Terlalu banyak racun serangga digunakan dalam penanaman sayur. Penggunaan racun serangga ini akan membunuh terus serangga termasuk telur dan larvanya sekali. .

Burung walit adalah burung liar dan tidak mungkin dengan kudrat manusia mampu menyediakan makanan yang secukupnya kepada burung walit. Kita tidak boleh menjinakkan burung walit. Biarlah walit terbang bebas diudara. Apa yang perlu pembudidaya perlu menentukan lpemilihan lokasa yang terbaik untuk perkembangan populasinya. .

Oleh itu lokasi yang paling digemari oleh burung walit ialah lokasi terdapat tumbuhan yang subur, sama ada lading-ladang seperti lading kelapa sawit atau pepohon hutan semula jadi yang tidak tercemar. Kawasan tumbuhan yang terbentang luas ini adalah syurga bagi walit. Apa lagi jika kawasan tersebut terdapat tasik dan sungai yang jernih dan bersih.

Itulah lokasi yang terbaik untuk pembangunan rumah burung walit. Hari ini adalah perjuangan. Besuk adalah pengharapan dan lusa adalah kejayaan.

Advertisements

Posted on 24 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: