Lokasi yang sesuai untuk pembangunan rumah burung walit komersial

Setelah mengetahui potensi dan peluang yang ada dalam industri burung walit, usahawan rumah walit akan melihat lokasi yang sesuai untuk membangunakan rumah walit komersial. Sekiranya usahawan tersebut mempunyai banyak pilihan factor lokasi sangat penting diberi perhatian.

Sebagai contoh usahawan dari Terengganu adalah wajar memilih lokasi perburuan untuk membina rumah walit. Walaupun pada dasarnya semua daerah di Terengganu sesuai untuk dibangunkan dengan industri walit. Bagi negeri Terengganu. Beberapa Bandar utama seperti Kuala Terengganu, Kemaman, Dungun, Kuala Besut dan Jertih dikenali sebagai kawasan hunian atau centra walit. Dalam kawasan Bandar seperti diatas sangat sesuai bangunan komersial yang ada dijadikan rumah walit.

Kawasan pendalaman dalam lingkungan 30KM – 60 KM dari kawasan Bandar ini merupakan kawasan perburuan. Setiap pagi burung walit akan keluar dari rumah dan terbang menuju ke kawasan perburuan untuk memburu serangga sebagai makanannya. Laluan antara keduanya dikatakan kawasan laluan atau highway yang dilalui oleh walit sepanjang masa semasa terbang pergi dan kembali pada petang hari.

Kawasan perburuan dan kawasan highway juga sesuai untuk dibangunkan rumah burung walit. Namun begitu amatlah sukar untuk usahawan membangunkan rumah walit dalam kawasan Bandar, kerana anda akan berhadapan dengan pihak berkuasa tempatan dalam isu perlesenan. Kalau pembangunan rumah walit secara haram tanpa dikesan oleh Pihak Berkuasa Tempatan mungkin dapat dilakukan oleh pemilik bangunan komersial di dalam Bandar. Untuk membangunkan rumah walit dipinggir Bandar pun anda tidak akan terlepas dari ganguan pihak berkuasa.

Kawasan laluan atau highway tidak ramai burung walit yang akan singgah. Jika ada pun burung yang dalam koloni yang sama. Oleh itu kadar suksesnya tidaklah memberangsangkan anda. Oleh itu lokasi yang amat sesuai untuk dibangunkan rumah walit ialah kawasan perburuan. Dalam kes di Terengganu tadi kawasan Kuala Berang dan Kawasan pendalam Kemanan termasuk kawasan Ketengah dan juga Tasik Kenyir adalah kawasan perburuan. Kawasan ini sangat sesuai untuk membangunkan rumah walit. Untuk cacatan daripada maklumat yang diperolehi dari rakan-rakan yang membangunkan rumah walit dikawasan pendalaman di Terengganu, sangat cepat keberhasilannya berbanding dengan kawasan laluan.

Kawasan pendalaman seperti Kuala Berang, Setiu, Hulu Dungun dan Ketengah merupakan kawasan pertanian dan kawasan perburuan untuk burung walit mencari makan. Pembangunan rumah walit dalam kawasan pertanian tidak akan ada ganguan dari Pihak Berkuasa Tempatan atau Majlis Daerah. Malah ianya akan mendapat galakan daripada kerajaan.

Advertisements

Posted on 23 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: