Pencuri sarang walit harus dihukum mati. Mencuri dalam senyap sangat sukar dibenteras.

Dalam rutin pengelolaan rumah burung walit bersama Jeff dan Zabri untuk memastikan RBW yang dikelolakan mesti bebas dari ganguan musuh. Musuh RBW yang selalu diabaikan pemilk adalah serangga merayap seperti lipas, kutu, semut dan sebagainya. Serangga ini adalah musuh dalam senyap kepada walit. Lipas umpamanya memakan sarang walit yang sangat lahap. Kecurian sarang walit oleh lipas lebih hebat dari manusia. Lipas memakan sarang walit dengan tidak meninggalkan bekas. Apabila lipas memakan sarang hingga tiada lagi kesan cairan suliva walit disitu.Dengan itu walit tidak lagi menempelkan sarangnya ditapak yang sama.

Semasa pemeriksaan rumah walit yang kami kelolakan terdapat banyak sarang yang telah siap. Hari ini 18 Disember 2009 bila kami membuat pemungutan sarang yang pertama keatas RBW yang kami kelolakan di Kuala Terengganu. Kami agak terperanjat kerana sarang yang kami tandakan sebelum ini hilang dari pandangan. Disangkakan pencuri yang mencerobuh masuk. Rupa-rupanya angkara lipas. Untuk catitan RBW ini kami mulakan operasi pada Januari 2009 yang lalu. Walau bagaimana pun hasilnya amat memuaskan. .

Hari ini adalah perjuangan. Esok adalah pengharapan. Lusa adalah kemenangan. Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dari penlihatan kita. Kilat sambung menyambung, Lantas kita bertanya dimanakah matahari bersembunyi ?. Rupa-rupanya Allah mahu hadiahkan kita pelangi yang indah. Fahamlah kita bahawa ilmu yang mahu ditunjuk untuk kita berjaya dimasa hadapan. .

Serangga memang merugikan dan ianya harus dkawal. Penggunaan racun serangga sememangnya cara yang berkesan untuk mengawal serangga seperti lipas tetapi penggunaan dalam rumah walit harus berhati-hati agar tidak memberi kesan kepada telur, anak walet, atau burung walet dewasa. Sekiranya penggunaan racun serangga yang tidak sesuai akan membuat burung walit tidak lagi kondusif untuk tinggal di dalam rumah walit. Oleh itu racun yang hendak digunakan hendaklah dari jenis yang mempunyai spektrum yang luas, kesan baunya cepat hilang, daya kesan racun terhadap mamalia rendah, dan tidak berbau kuat. .

Sebaiknya RBW hendaklah selalu diperiksa kerana lipas adalah serangga ini bersembunyi pada siang hari dan keluar pada malam hari. Oleh kerana RBW tidak boleh dimasuki pada malam hari kita hendaklah menjalan pemeriksaan pada celah-celah kayu sirip dan juga dibelakang tweeter. .

Tentukan bagaimana lipas boleh memasuki rumah walit dengan memeriksa pada bahagian luar . Mencari retakan dan lubang-lubang yang ada kerana lipas boleh memasuki pada bahagian ini. Ia juga boleh memasuki melalui saluran air atau melalui lubang ventilasi. Lubang-lubang ini perlu ditutup dengan jaringan yang halus supaya lipas tidak boleh memasukinya. .

Racun yang mengunakan campuran asid borat dengan gula pasir dan tepung gandum boleh juga digunakan. Kemanisan gula akan menarik lipas untuk datang manakala asid borat boleh membunuh lipas. Anda tidak perlu risau kerana bahan yang telah sedia dicampur terdapat banyak dipasaran. Taburkan sahaja didalam rumah burung anda. .

Mengawal serangga lipas dari kembali semula sangat sukar kerana serangga mempunyai kemampuan yang luar biasa untuk bertahan dan boleh hidup dalam banyak keadaan . Oleh itu pembersihan yang menyeluruh perlu dilaksanakan dari masa kesemasa. Pada kelah kayu yang sukar vakium boleh juga digunakan. Jika boleh tutup juga bahagian sudut jika anda meletakan kayu kecil disitu. Walau bagaimana pun cara yang terbaik adalah dengan menutp sumber kemasukan lipas kedalam rumah burung.

Advertisements

Posted on 18 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: