Perbezaan di antara sarang burung gua dengan sarang burung dari Rumah Burung Walit.

Sarawak terkenal dengan produk sarang burung layang-layang (walit) gua yang mendiami gua Niah. Terkenal sejak beratus tahun yang lalu. Jahaniwalit.com akan berada di Bumi Kenyalang pada 6 hingga 9 Disember 2009. Jika saya membunyai kesempatan akan meninjau sarang burung walit di Kuching Sarawak. Jika terdapat pengunjung blog di Kuching harap dapat menghubungi saya disana (Tel 0199539402 atau email jahani@jahaniwalit.com). Kesempatan tersebut boleh kita sembang-sembang bersama.

Sarang burung gua dihasilkan daripada burung layang-layang (walit) yang membina sarang pada dinding atau langit-langit gua secara liar. Sarang burung liar ini berasal dari gua-gua di pesisiran kepulauan Pasifik yang semulajadi

Sarang burung rumah dihasilkan daripada burung walit yang membina sarang di habitat tiruan (Rumah Burung Walit) yang disediakan oleh pengusaha-pengusaha atau pembudidaya sarang burung walit. Habitat tiruan ini sepertimana habitat alam semulajadi dapat menarik perhatian burung walit untuk membiak.

Burung walit gua tinggal di dalam alam semulajadi yang asli di mana serangga, seranga air merupakan makanan utama mereka. Oleh itu, air liur yang dikeluarkan dapat menghasilkan sarang yang kaya dengan protein dan khasiat.

Makanan burung walit di RBW adalah kurang berkhasiat disebabkan keadaan habitat tiruan yang kurang asli (Dakwaan ini tidak benar kerana ia adalah spesies yang sama dia juga makan secara semula jadi).

Sarang burung dapat menyerap garam-garam mineral yang kaya pada dinding-dinding gua secara semulajadi.

Oleh kerana rumah sarang buatan tidak membekal sebarang garam-garam mineral, jadi sarang burung kurang mempunyai nutrisi-nutrisi semulajadi.

Sarang burung gua mempunyai daya ketahanan haba yang tinggi. Ia tidak mudah menjadi cair walaupun dimasak selama 3 jam. Teksturnya masih elok dan sedap dimakan.

Sarang rumah kurang tahan haba di mana ia perlu dimakan selepas 30-45 minit. Sarang burung akan mencair dan bau kewangian akan hilang jika dimasak lama (lebih daripada 1-2 jam).

Sarang burung gua biasanya berwarna kuning air gelap
atau kekuningan. Ia lebih keras dan mempunyai lebih banyak bulu halus. Uratan sarang menjadi tebal dan tahap keberatannya juga meningkat selepas direndam.

Sarang burung rumah berwarna putih dan kurang kekuningan. Ia kurang keras dan kurang bulu burung.Tahap keberatannya juga kurang meningkat selepas direndam.

Advertisements

Posted on 5 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: