Seminar membudidaya burung walit biarlah berbaloi !

Membudidaya walit merupakan satu perniagaan bernilai jutaan ringgit yang mengkagumkan kerana pelaburan modal hanyalah sekali bagi membina rumah burung dan peralatan. Dalam jangka masa 2 hingga 5 tahun pulangan modal akan didapati sepenuhnya. Selepas itu setiap bulan pemilik akan mengaut keuntungan dengan penjagaan yang minima. Rumah walit ini boleh diwarisi hingga ke anak cucu.

Itulah yang sering diperkatakan oleh sesiapa sahaja yang mahu mempengaruhi orang lain untuk menceburi dalam industri burung walit. Cerita-cerita indah begini selalu didendangkan oleh pembentang kertas kerja dalam kursus atau seminar burung walit. Kisah yang dipaparkan adalah tentang kejayaan gilang gemilang pengusaha yang terlibat. Digambarkan juga tentang jumlah pendapatan yang diperolehi oleh mereka. Ditunjukkan gambar rumah burung yang besar mahu pun yang kecil. Rumah-rumah burung walit yang dibina diluar Bandar. Tidak kurang juga rumah walit yang terdapat di pecan dan juga Bandar.

Dengan kehebatan pembentang kertas ramailah insan-insan yang berminat untuk menceburinya. Tidak kurang juga yang terus menadatangani MOU dengan konsultan yang terlibat. Ramai peserta yang hadir bertujuan untuk mengetahui teknik berkesan untuk membudidaya burung walit. Tetapi apa yang disampaikan adalah berkaitan dengan potensi industri burung walit. Sedangkan yang datang untuk berseminar itu adalah dikalangan mereka yang sememangnya telah menyedari betapa berpotensinya industri burung walit ini.

Andaikata peserta yang hadir itu tidak mengetahui atau tidak percaya tentang potensi industri burung walit pasti mereka tidak akan sanggup untuk membayar yuran kursus. Saya percaya mereka yang hadir adalah untuk mengetahui rahsia rumah gelap yang hebat diperkatakan kini. Pembongkaran rahsia rumah gelap inilah yang sangat-sangat diharapkan oleh peserta.

Bukan bermaksud untuk menyekat rezeki penganjur kursus atau seminar tetapi penganjur sepatutnya member sesuatu yang benar-benar bermafaat bagi peserta. Nilai pelaburan yang dibayar biar sepadan dengan pulangan yang diperolehi.

Kursus atau seminar yang menceriatakan tentang potensi sepatutnya dianjurkan oleh agensi kerajaan secara percuma. NGO juga patut menganjurkan seminar yang berpatutan untuk ahli. Jika dikenakan bayaran pun pada kadar yang berpatutan dengan tujuan untuk membantu ahli. Apa guna berpesatuan jika tidak mampu membantu ahli untuk mendapat maklumat dan pengetahuan yang terkini.
,

Advertisements

Posted on 4 December, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: