Konsep usahasama dalam perladangan gaharu

Perladangan gaharu adalah projek komersial yang bernilai tinggi. Model baru ekonomi negara yang berimpak tinggi. Perlaksanaannya akan meningkatkan nilai penggunaan tanah. Ia boleh dilaksanakan oleh sesiapa sahaja individu atau syarikat dan koperasi. Kaedah pertanian komersial ini boleh dilaksanakan secara perkongsian atau usahasama.

Dalam memperkenalkan teknologi pertanian bertaraf dunia ini banyak cabaran yang terpaksa dihadapi. Bidang ini adalah bidang baru dinegara ini. Tidak seperti getah dan kelapa sawit yang merupakan industri yang begitu matang di negara ini. Ia tidak perlu dipromosi lagi. Tidak perlu lagi kursus kesedaran dan seminar untuk menggalakkan siapa sahaja untuk terlibat. Sesiapa sahaja yang mempunyai tanah dan modal akan melaksanakannya. Bagaimana dengan gaharu ?. Krisis keyakinan pasti akan berlaku kerana ramai yang pobia dengan sentang dan jati.

Konsep usahasama boleh dilaksanakan oleh pemodal dan pemilik tanah. Kerajaan dengan rakyat. Koperasi dengan ahli. Bagaimana usahasama ini dilaksanakan. Sekiranya koperasi yang mahu terlibat dengan perladangan gaharu boleh dilakukan dengan kaedah usahasama ini. Koperasi menjual anak pokon kepada ahli dengan bilangan yang tidak terhad. Maksudnya tiada pelaburan minima. Koperasi menanam dan menjaga diatas tanah milik koperasi. Keuntungannya nanti dibahagikan dengan nisbah yang dipersetujui bersama. Koperasi boleh mengenakan kos RM100.00

Advertisements

Posted on 14 November, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: